Egészséges munkahelyek

egeszseges_munkahelyek

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség „Egészséges munkahelyet minden életkorban” című kétéves kampányt indított, amelynek keretén belül az időskorúak munkavállalási problémáira kíván megoldásokat találni.

Számos jó példa bizonyítja, hogy az idősödő munkavállalók képzése és ennek során az alkalmazkodás az igényeikhez többszörösen megtérül a munkaadók számára, a kampány során azonban további jó példákat is várnak az Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díj pályázatra.

Az Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díj pályázat számára a gyakorlatban már többször beigazolódott, hogy az idősödő unkavállalók sok éves élet- és munkatapasztalata illetve jó alkalmazkodási készsége hamar megtérül a munkaadók számára.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) elmúlt évekre vonatkozó felmérései és a jövővel kapcsolatos előfeltevései szerint (a demográfiai változásokat tekintve) azt gondolják, hogy Európában 2030-ra az aktív munkavállalók közül minden harmadik az 55-65 éves korosztályból való lesz. Ez több irányba ki fog hatni: hozzájárulhat a társadalom gazdasági fenntarthatóságához és az idősek teljesebb életéhez. Mivel ők hasznosnak érezhetik magukat, csökken a hajlamuk a depresszióra és a leépülésre.

Öregszik a társadalom? Az aktív évek hosszabbodnak.

A WHO felmérései szerint könnyen előfordulhat, hogy a 60 év felettiek pont annyi, mint Kína, az USA, Oroszország és Japán teljes lakossága!
Az öregedéshez sok negatív véleményt kötünk, pedig ha belegondolunk az ember, ha tovább lehet aktív, hosszabb ideig járulhat hozzá a társadalom gazdasági és egyéb fenntartásához nem is beszélve a fent említett életminőség javulásáról, a teljesebb életről.

Aktivitás = mentális egészség

A fizikai aktivitás segíti a szociális, gazdasági, kulturális, szellemi és civil életben való aktív részvételt is. A szellemi és a fizikai tényezők oda-vissza hatnak egymásra. Az időskori szellemi leépülés egyik oka a kulturális és közösségi tevékenységekben való részvétel hiánya. A tartósan munkanélkülieknél gyakoribbak a pszichés eredetű betegségek. Ugyanez igaz az inaktív nyugdíjasokra is. Így ők sajnos sokkal többet költenek gyógyszerre, ami szintén hozzájárul az életminőség romlásához.
Ez aztán fokozza a depressziót, ami még több betegség kialakulását okozhatja, míg a tanulással, az aktív munkával töltött idő hozzájárul a boldogsághoz, kreativitáshoz, hogy még öregen is legyenek céljai az embernek.
Magyarországon is volt erre vonatkozó kutatás. Kiderült, hogy a szellemileg aktív idősek még fizikailag is aktívak voltak (pl. munkában álltak), míg a szellemileg passzív öregek inaktív nyugdíjasok és munkanélküliek.

Legyen a munkahelyeken fiatal és idős ember is

Több éve megfigyelhető, hogy az idősebbeket már nem szívesen alkalmazzák a munkaadók, pedig az aktív idősödő munkavállalók még fel nem tárt erőforrásokat jelenthetnek. Ha életkorban vegyesen fordulnak elő alkalmazottak a cégnél, ez segíti a szintén vegyes életkorú fogyasztók kiszolgálását. Ezen kívül az idősek megoszthatják tudásukat, tapasztalataikat a fiatalabbakkal. A változó szerepek és feladatok javítják az összteljesítményt. Az idősek taníthatják a fiatalokat bölcsességük, fejlettebb stratégiai gondolkodásuk és mérlegelési képességeik által. A fiatalok nyitottsága, energikussága és céljai lendületet adhatnak a közös munkának.
 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner