Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

AnilogefilmfesztBudapest-portal

November 23-án, szerdán 19 órakor a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, az Oscar-díjas francia MichaëlDudok de WitA vörös teknős című műve nyitja meg a 14. Anilogue-ot. A fesztiválon idén13egész estés animációlátható majd, melyek közül hatverseng a fesztivál fődíjáért.

Versenyben láthatjuk majdaz alábbi hat filmet. A belga Jan BultheelCafard – Hazaút a pokolból című alkotása egy első világháborús, valós eseményeken alapuló történetet vitt vászonra. A 2013-as Festmény című filmjéről ismert Jean-Francois Laguionie legújabb animációja a Louise a parton, melyben egy idős asszony Robinson Crusoe-ként él télen a tengerparton.A francia SébastienLaudenbach első egészestés animációja, A levágott kezű leány a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja. A filmet idén az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon különdíjjal jutalmazták. A spanyol Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális, antiutópisztikusfantazijában, a Pszichonauták – Az elveszett gyerekek című filmben egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó Dinky.Új-Zélandon április 25-e nemzeti ünnep. 1915-ben ezen a napon történt a törökországi Gallipoli-félsziget elleni szárazföldi támadás, ahol több ezer fiatal férfit és nőt mészároltak le. A kanadai LeannePoolyÁprilis 25. című animációs dokumentumfilmje ezt az eseményt idézi fel. Végül aDisznók királya rendezője, YeonSang-ho animációs zombifilmje, aSzöul, végállomásis versenyez. A film egy sötét és brutális emberiséget mutat be, ahol a közöny, a gonoszság és a kicsinyesség hajtja a szereplőket.

Versenyen kívül vetítik Penny Lane animációs dokumentumfilmjét, az Ez őrület!című művét, mely egy ellentmondásos, eszelős zsenit mutat be, akinek élete oly abszurd, hogy a néző nehezen hiszi, hogy nem áldokumentumfilmet lát. A XX. század elején élt Brinkley története többek közt olyan izgalmas eseményekből rajzolódik ki, mint kecskeherék beültetése impotens férfiaknak. A film az idei Sundance Filmfesztivál zsűrijének elismerését is kivívta.A humoros, dialógus nélküli cseh bábanimációt, a Kétbalkezeseket leginkább a gyerekek fogják élvezni, a felnőtteknek pedigvalószínűleg a Mekk Elek jut majd az eszükbe. A film főhősei lehetetlen balszerencsék muris sorozatát élik meg. A japán KazuyaNomura és Kazuchika Kise Páncélba zárt szellem: Az új fejezet című cyber-thrillerében a negyedik világháborút követően egyre nagyobb veszélyt jelent a kiberterrorizmus.Claude Barras svájci rendező Életem Cukkíniként című szívszorító művében egy kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül. Bill Plympton vadonatúj filmjében, a Kaliforniai bosszúbanRodRosse, a kisstílű fejvadász a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást.Végül Ann Marie Fleming műve, a WindowHorses – RosieMing lírai utazása Perzsiába arra tanít, hogya költészet segítségével áthidalhatjuk a kultúrák közti szakadékot és empátiát tanulhatunk.

 

A rövidfilmek versenyében 30 animáció vesz részt, 17 országból, melyeket 1300 nevezett kisfilm közül választottak ki. Ebben a szekcióban számos magyar alkotás is szerepel: Gauder ÁronKojotés a fehérember,Bucsi Réka LOVE című munkái mellettTóth Luca Superbia, Dávid Dell'EderaBalkon és NadjaAndrasevA nyalintás nesze.Versenyen kívül Vácz Péter James – Dear John, Kopasz Milán Beyond, Bertóti Attila Meseés Bárczy Örs HeyDeer!című műveit láthat majd a közönség.

 

A fesztivál egyik színfoltja november 26-án 18 órakor az Urániban a Világpanoráma válogatás, melyben több, Oscar-gyanús filmet láthatunk, valamint 20 órakor az Animált Éj, melyben 300 percnyi lenyűgöző és egyben rettenetesen félelmetes animáció pereg majd. Az Anilogue nemzetközi vendégei számos animációs műhellyel és előadással készülnek, néhány filmet pedig ingyenesen nézhetnek majd meg az animáció szerelmesei. A legfiatalabb fesztiválozók november 27-én, vasárnap 10.30-kor az Urániában a Rutkai Bori Banda animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncertjén vehetnek részt.

 

Jegyek elővételben már vásárolhatóak teljes áron az Urániában és a Puskinban 1400 Ft-ért, azArt+Cinemában 1100 Ft-ért, kedvezményesen az Urániában és a Puskinban 1100 Ft, az Art+Cinemában pedig 900 Ft-ért. A fesztivál teljes programja a honlapon található: www.anilogue.com.

 

Bővebb információ: Tamás Dorka – 30 474 5592 – tamas.dorka@chello.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner