R. Buckminster “Bucky” Fuller

Buckminster_Fuller_budapest_portal

„Közel a 88. évemhez meggyőződésem, hogy az egyetlen dolog, ami velem kapcsolatban számít az az, hogy egy átlagos, egészséges ember vagyok.”

Buckminster Fuller egyike volt a 20. századi Amerika legnagyobb hatást gyakorló feltalálóinak. Díjnyertes filozófus, látnok, feltaláló, építész, tervező, matematikus, költő, kozmológus, jövő-kutató és globális szintű gondolkodó. 1895. július 12-én született Massachusetts államban, Milton városában. Több mint 30 könyvet írt, többek között az efemeralizációról és a szinergiáról. Számos fejlesztése közül 28-at szabadalmaztatott, írt 28 könyvet, és 47 tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki. Leginkább arról ismert, hogy megtervezte a geodéziai dómot, mégis igazi hatása a jelenre abban érhető tetten, hogy folyamatosan hatással volt a tervezők, fejlesztők új generációira, az építészekre, a tudósokra, és művészekre, akik azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy fenntartható világot az emberiség számára.

„Bucky”-t egész életében egyetlen kérdés foglalkoztatta: „Van-e esélye az emberiségnek arra, hogy hosszú ideig és sikeresen fennmaradjon a Földön, és ha igen, hogyan?”

Magát átlagembernek tekintette, akinek nincs különösebb vagyona vagy felsőfokú képzettsége. Életét mégis ennek a kérdésnek szentelte: egy olyan ember, mint ő, tehet-e az emberiség helyzetének előmozdításáért valami olyasmit, amire a nagyvállalatok, kormányok, magánvállalkozások természetüknél fogva nem képesek.
Buckminster Fuller embermilliókat inspirált figyelemreméltó látásmódjával, és az emberiség szolgálatában való fáradhatatlan kreativitásával.

A sok szénatomos fullerénmolekulát (buckminsterfullerén: a C60 molekula mérete 1 nm) róla nevezték el, mivel annak alakja geodéziai kupoláéra emlékeztet. A molekula alakja az öt- és hatszögű lapokból összeállított focilabdáéval egyezik meg, belül pedig üres.

A több tízezer újítása és a levédett találmányai mellett építészeti és geometriai eredményei, a geodéziai kupola köztudatba hozatala, geometriai számításai, gondolkodása, a szinergetika megalkotása, az efemeralizáció, a kérészéletűség elméletének kidolgozása, a Föld űrhajó című, fenttarthatóságról szóló könyve, és sok más írása mutat számunkra utat egy nagyszerű gondolkodó gondolatainak mezsgyéjén.

Forrás: comtud.com

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner