Vegetáriánus fesztivál

vegetarianusfesztival_budapestportal

Szinte nincs olyan hétvége az évben Budapesten, amikor ne rendeznének valahol valamilyen gasztronómiai fesztivált. Új színfolt a Vegetáriánus Fesztivál.

Van már kolbászfesztivál, sör-bor-pálinkafesztivál, sóletfesztivál, halfesztivál, kenyér- és péksüteményfesztivál. Valljuk be, ezek a fesztiválok többnyire nem feltétlenül az egészséges táplálkozás felé terelik a közönségüket. Ennek ellensúlyozására, egy másik út bemutatására, az egyre divatosabbá váló, de nem mindenki számára világos fogalmak tisztázására és megkedveltetésére jött létre évekkel ezelőtt a Vegetáriánus Fesztivál, melyet idén 19. alkalommal rendeznek meg augusztus 29-30-án a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (X. kerület, Szent László tér 7-14.)

A kétnapos fesztivál szervezőinek fő célja, hogy eloszlassák a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, és bemutassák, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Táplálkozási szakemberek tartanak előadásokat, lesznek ételkóstolók, főzőtanfolyamok, öko- és bioszemléletű termék-bemutatók. Ki lehet próbálni a JinJutsu kezelést, a Do-int, jógát és a zumbát, a csoportos hangfürdőt.

A kistermekben a két nap alatt szó esik a magzatkori traumákról, a babajelbeszédről, kineziológiáról, családállításról, a gyermekvállalásról és még számtalan változatos témáról. Az ingyenes programsorozat szombaton délelőtt kezdődik Lehel Csaba A mennyország vegán kulcsa című előadásával.
Az előadásokból kiderül, milyen problémákat okoz globális szinten az állattartó kultúra és milyen megoldásokat kínál a Föld megmentésére a vegán életmód, valamint felhívják a figyelmet az egészséges, jól működő emésztőrendszer fontosságára. Nagy Szaffina és Nagy Károly a vegán izomépítés részleteibe avatja be a közönséget.

Vasárnap Dr. Tamasi József belgyógyász szakorvos beszél a life style medicine-ről. Később Lénárt Gitta, a Nyersétel Akadémia vezetője előadásában az enzimtáplálkozás és a nyerskonyha előnyeit foglalja össze. Délután „a Föld megmentéséhez hozzájáruló” vegetáriánus és vegán táplálkozáshoz kapcsolódóan Sütő Enikő modelliskolája újrahasznosított anyagokból készült ruhákat mutat be a kifutón.

Később Váradi Tibor elemzi a vegetarianizmust a sav-bázis egyensúly tükrében, majd Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök a növényi alapú étrend hatásaival kapcsolatos hazai tapasztalatokról beszél. Ollé Sándor bio-pék – aki saját kiőrlésű lisztből süt kenyeret – a gabonák szerepéről tart előadást.

Mindez csak néhány program, amelyek révén érdekes információkat tudhat meg a közönség az egészséges táplálkozás mikéntjéről a XIX. Vegetáriánus Fesztiválon. Lesz szó ezeken kívül többek közt arról is, szükségünk van-e étrend-kiegészítőkre, a „nyers-evővé” válás mikéntjéről, mindennapi vegán praktikákról és az egészség és betegségek hátterében álló testi-lelki-szellemi törvényszerűségekről. A fesztiválon átadják az Év Vegetáriánusa Díjat is. A rendezvény teljes programja megtalálható www.egeszsegvar.hu  internetes oldalon.

Forrás: budapestinfo.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner