A 2017-es pénzügyi prognózis

penzugyi_elorejelzes

Ha a pénz kerül szóba, bátran idézhetjük Rejtő Jenőt, akinek az egyik mondása még ma is nagyon aktuális: „A pénz az egyetlen jó, amiből nem árt a sok.” Miért aktuális még ma is? – kérdezhetnénk. Azért, mert egyre anyagiasabb a világ.

A róla készült jellemrajzot akár a tőzsdére, a pénzpiacra is rá lehetne húzni: sajátos, bizarr humor, váratlan, abszurd fordulatok, és jó leckéket ad. Fordulatok jellemezték az elmúlt években ugyanis a pénz-és tőkepiacokat, az ingatlanpiacot, illetve az olaj- és nemesfémek árfolyamát és a gazdaságpolitikát (gondoljunk itt Donald Trump győzelmére, vagy a Brexitre). Az idei évben még nem tudni, pozitív vagy negatív fordulatokra lehet-e számítani…

De a legfontosabb kérdések már megfogalmazódtak:

– Az állampapíroknál és kötvénykamatoknál drasztikus jegybanki alapkamat emelésre nem lehet számítani. A Kincstárjegy és államkötvény tulajdonosoknak ez rossz hír, mert a kamatok továbbra is alacsonyak, a hitellel rendelkezőknek viszont jó hír, mert a törlesztő részlet nem fog emelkedni.

– A devizapiacon az euró árfolyama 305-320 közötti sávban maradhat, nagy árfolyammozgás nem várható. A forinttal szemben az amerikai dollár 285 Ft-ra gyengülhet.

– A nyersanyagok piacán árfolyammozgásra lehet számítani. Az olaj árfolyamán kettős nyomás lesz. Egyre nagyobb lesz az érdeklődés az elektromos járművek és a zöld energiát használó ipari beruházások iránt, ez csökkenti az árfolyamot. Az OPEC országok egy jelentősebb termeléscsökkentést terveznek, ami emelheti az olaj árfolyamát.

– Az ingatlanpiacon árfolyam továbbra is emelkedni fog.

– A FED alapkamat meghatározhatja az egész világgazdaság jövőjét, ami a kötvénypiacra gyakorol majd közvetlen hatást.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner