Airport Carbon Accreditation

repuloterek_szendioxid_kibocsatasa_budapest-portal

A légikikötők csökkenteni próbálják szén-dioxid kibocsátásukat

Kétszáz repülőtér csatlakozott a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) által kitalált karbon mentességi akcióhoz, amelynek fő célkitűzése a repülőterek szén-dioxid kibocsátásának mérséklése.

Az ACI beszámolója alapján az Airport Carbon Accreditation név alatt futó programhoz a hét elején csatlakozott a kétszázadik repülőtér, az ausztráliai Townsville városának személyében. A repülőterek közül, 118 Európában van, Ázsia-Óceániában 38, Észak-Amerikában 27, Afrikában 10, Dél-Amerikában pedig 8 repülőtér vesz részt a programban – írta meg az airportal.hu.

A legújabb adatok szerint ezek a repülőterek az elmúlt évben 2,8 milliárd utast kezeltek, ez a teljes forgalom 40 százaléka. 2016 májusa és 2017 májusa között a résztvevők összesen 202 ezer tonnával csökkentették a szén-dioxid kibocsátásukat. Az ACI összevetése alapján ez 2,1 millió iPhone teljes életciklusában termelt CO2 kibocsátásnak felel meg.

A szervezet kiemelte, hogy Amerika bár arányaiban szerényebb repülőtér mennyiséggel van jelen a kezdeményezésben, mégis kardinálisan hozzájárult a csökkentés mértékéhez. Példaként hozták fel, hogy a dallasi Fort Worth repülőtér vált az elsővé az amerikai repterek között, amely karbonsemleges működésre tért át, tehát nem használ fel szénhidrogéneket.

A 2009 óta működő programnak négy alappillére van. Az elsőben képesnek kell lenni a karbon-lábnyom mérésére, a másodikban már csökkentést kell teljesíteni, a harmadik fázisban tökéletesíteni kell az eredményeket, végül a negyedikben pedig át kell állni a karbonsemleges üzemre.

Ezt tette nem is olyan rég a Helsinkiben található Vantaa repülőtér, és ebben az irányban mutatta meg elköteleződését a legnagyobb holland repülőtereket fenntartó társaság is, amikor bejelentették, csak szélerőművek előállította árammal üzemeltetik repülőtereiket.

Vannak olyan kutatások, melyek szerint 2050-re a légiipar adja majd a karbon-kvóta negyedét, ezért is türelmetlenek egyre inkább főként Európában a környezetkímélő technológiák meghonosításával, és egyre több helyen állnak át a karbon alapú energiáról a fenntartható, megújuló energiaforrások igénybevételére.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner