Az együttműködések lendíthetik fel az okosvárosok prosperálását

okos_varosok2

Franciaország, Nagy Britannia és Hollandia kiváló az olyan praktikákban, amelyeknek köszönhetően napjaink városaiból pár éven belül okosvárosok válhatnak.

Franciaországban mostanság az 50 ezres lélekszámú Belfortban alakították át a közösségi közlekedést olyan irányban, hogy az eredményként született rendszer passzoljon a hosszú távú smart city metódusába. Hollandiában pedig már jelen van egy RFID-alapú alkalmazás, amelynek igénybevételével a hulladékgazdálkodás terén jelentős összeget spórolhatnak a folyamatos, valós idejű ellenőrzőrendszernek és a megszerzett információk alapján változtatható útvonalterveknek köszönhetően.

Smart city: Eképp profitálhatnak a települések

Londonban 2013-ban hívták életre az úgynevezett „Okos London Bizottságot”, melynek törekvése, hogy a gyarapodó világvárost élhetőbb és gazdaságosabb helyszínné formálják. A bizottság tavaly márciusban több várossal működött együtt szerte Európában, hogy olyan innovatív termékeket alkossanak meg, melyek korszerű technológiai fortélyokat kínálhatnak a mindennapos gondokra: az okos parkolókon keresztül az elektromos kerékpáros rendszerekig. Utóbbiakhoz külön digitális fizetési opció is tartozik. Ezek a nóvumok magukban hordozzák a lehetőséget, hogy egyszerűbbé tegyék a közlekedést a föld kerekén.

Anglián belül több város is van, amelyek a csúcstartók között vannak jelen, ezen a területen. Bristol példának okáért számos platformon is látványos, ilyenek a nyílt adathozzáférés, a közösségi lojalitás és az energetikai fejlesztések. A város területén a lámpaoszlopok közötti kábelrengeteget megszüntethetik a föld alá helyezett, láthatatlan vezetékek halmaza, a parton pedig hozzáláttak a vezeték nélküli kapcsolaton alapuló rendszer próba alkalmazásához. Az NFV (Network Function Virtualisation) technológiának hála az infrastruktúra igen látványosan átalakíthatóvá válik, és a rendszer egyszerre számos terv megvalósítására is hasznosítható.

Ha olyan városokat veszünk alapul, mint London vagy Bristol, nélkülözhetetlen, hogy a városvezetés: önkormányzat, a helyi vezetők, vállalatok és szakemberek együtt vegyék górcső alá a kihívásokban lapuló lehetőségeket annak céljából, hogy egyre felsőbb szintre jussanak a társadalmi, gazdasági és környezeti megőrzés tárgyában. Világos, hogy a prudens technológia szinte végtelen, átalakító lehetőséggel szolgál mindazon világvárosoknak, amelyek motiváltak arra, hogy beleinvesztáljanak a későbbi gyümölcsöző eredményekért cserében.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner