Balul elsült mondatok – hogyan tud egy email üzenet dollár milliókba kerülni?

"Ma vennék egy Macet, ha nem a Microsoftnál dolgoznék" – írta Jim Allchim, a Microsoft Windows igazgatója Bill Gatesnek, a vállalat akkori elnöknek, és Steve Ballmer vezérigazgatónak 2004-ben. Az e-mail 2006-ban került napvilágra egy iowai fogyasztóvédelmi per során. Allchin – aki már tervezte távozását a cégtől – egy hónapon belül lemondott. A Microsoft peren kívül végül meggyezett az Iowa állambeli bírósággal. A feltételeket nem hozták nyilvánosságra.

"A legjobb barát, a pénz, elintézi" – írta Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója egy kollégájának 2006-ban. Otellini a Dell alapítójára, Michael Dellre utalt ezzel, miután a Dell visszalépett attól a tervétől, hogy chipeket vásároljon az Intel riválisától, az AMD-től. A levél bizonyítékként szerepelt abban a 2009-es eljárásban, amelyben New York állam megvesztegetéssel vádolta az Intelt. A vád szerint a cég fizetett azért, hogy a komputergyártók az ő chipjeit használják, ne váltsanak át az AMD termékeire. Az Intelnek ez a kaland 2012-ben 6,5 millió dollárjába került – ennyiben egyeztek ki a felek. Az Intel nem ismerte el a törvénysértést.

Kinek fájt végül?

"Némi fájdalmat kell okoznunk az Oracle-nek." Ez a mondat az említett cég legnagyobb riválisának, az SAP vezérigazgatója, Leo Apotheker leveléből származik, amelyet kollégájának, Bill McDermottnak küldött 2005-ben. Apthoteker arra célzott, hogy a német szoftveróriás felvásárolta az Oracle egyik partnerét, amely az amerikai szoftvercég ügyfeleinek számítástechnikai támogatást nyújtott. Így hozzáfért az Oracle szoftvereihez, majd elkezdte használni azokat anélkül, hogy licencdíjat fizetett volna értük. Az Oracle 2007-ben beperelte az SAP-t azzal vádolva riválisát, hogy ellopta az üzleti titkait. A felek végül 2014-ben egyeztek meg 357 millió dollár kártérítésben – Apotheker levele mintegy beismerésként szerepelt az ügyben.

"Ez az olajkút egy rémálom, ahol mindenki mindenfelé rohangált". Ez a mondat Brian Moreltől, a BP egyik mérnökétől származott. Egy Richard Miller nevű kollégájának írta 2010-ben, hat nappal azelőtt, hogy az említett olajkút, a vállalat Deepwater Horizon fúrótornya felrobbant Louisiana állam partjainál. Ez az volt az egyik olyan üzenet, amely arra utalt, hogy a BP többet tehetett volna a katasztrófa megelőzése érdekében. A letagadhatatlan bizonyíték nagy szerepet játszott abban, hogy a cég belemenjen egy 28 milliárd dollárt elérő kártérítés kifizetésébe.

forrás: http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/balul_elsult_mondatok_igy_lehet_oltari_nagyot_bukni_egy_uzeneten.591379.html

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner