A biznisz ötlet amelyik 4,5 milliárd dollárt ér

magic-leap_budapest-portal

A Magic Leap nevű startup bejelentette, hogy a legutóbbi finanszirozási körben 793,5 millió dollárt (224,7 milliárd forintot) gyűjtött be, és ezzel együtt már 4,5 milliárd dollárt ér. Már csak annak kéne kiderülnie, hogy mit is csinálnak valójában.

 

A cég az utóbbi hónapok-évek legmenőbben hangzó területein, a virtuális (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) terén tevékenykedik. Legalábbis ezt állítják magukról, de a történet érdekessége, hogy még semmilyen kész, kipróbálható, megvásárolható termékkel nem álltak elő, vagyis úgy szedtek össze egy rakat pénzt, hogy senki nem tudja, megérik-e a rájuk zúdított vagyont.

 

A legutóbbi befektetési kör éllovasa az Alibaba nevű kínai ekereskedelmi óriás volt, de többek között a Warner Bros, a  J.P. Morgan és a Morgan Stanley is beszállt, és olyan korábbi befektetők is részt vettek, mint a Google vagy a Qualcomm Ventures.

 

Azt várhatnánk, hogy ekkora tőkeinjekció után mégis csak mondanak valamit arról a cégnél, hogy mire is tervezik elkölteni a pénzt. Az ugyan nem derült ki, hogy mikor lesz kézzel fogható, vagy a VR/AR esetében inkább szemmel látható termékük, de legalább a vezetőjük beszélt arról, mivel foglalkoznak. Ilyesmivel:

 

    "Olyan világot alkotunk, ahol a digitális és a fizikai valóság zökkenőmentesen keveredik el, hogy csodálatos új tapasztalatokat tegyen lehetővé."

    "Ez a befektetés felgyorsítja az új Kevert Valóság Fénymező nevű élményünk elhozását mindenkinek."

 

Magyarul továbbra se tudunk az égvilágon semmit, de az biztos, hogy tudják a cégnél, hogy kell feszültséget építeni – nem csoda, hogy a filmes Warner is a befektetők között van. Az Alibabával kötött együttműködés viszont szorosnak tűnik, a kínai cég egyik embere a felügyelőbizottságba is beül, és ez a kapcsolat sokat segíthet majd a cégnek, hogy eljuttassa a termékét az emberekhez, ha lesz majd neki olyanja.

 

Mindenesetre a színfalak mögött állítólag már évek óta nagy munka folyik, a Magic Leap a hírek szerint nulláról építi fel nemcsak magát a VR/AR megoldását, de az ennek létrehozásához szükséges eszközöket is. Végül majd vagy forradalmasítanak valamit, amiről még nem pontosan tudjuk, micsoda, vagy a virtuális blöfföt kiterjesztik a valóságra, és mindenki akkorát bukik, hogy a stratégiai partnermegállapodásokkal megtámogatott szilícium-völgyi unikorniscsordák adják a másikat.

 

Forrás: index.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner