Hasznos tanács NAV ellenőriztetés előtt

nav_ellenorzes

Ellenőriztessük magunkat a NAV-nál

Mielőtt megalapítunk egy szervezetet, ami cégbejegyzésre kötelezett, vagy valamilyen változást jegyeznénk be nem árt utánajárni, hogy fennáll-e valamilyen kizáró ok a szervezetünkben érintett személyekkel. Az erre szolgáló kérelem ingyenesen elérhető, legegyszerűbb módja pedig, hogy eljusson a NAV-hoz az, ha elektronikus úton nyújtjuk be. Előzetes igazolás 2012-től kérhető arról, hogy egy adott cég vagy személy alkalmas-e a közreműködésre egy másik társaságban, mint tag, részvényes, vagy vezető.

Ingyenes igazolást kérhet az a szervezet vagy magánszemély, aki valamilyen vállalkozás vezető tisztségviselőjeként, cégvezetőjeként, többségi befolyású tagjaként, képviseletre jogosult tagjaként, vagy részvényesként tevékenykedne. Továbbá ingyenesen kérheti az igazolást, akivel szemben nem áll fenn olyan kizáró ok, ami miatt megtagadható az adószám megállapítása vagy törölték az adószámát.

A kérelem benyújtásának legegyszerűbb módja az elektronikus benyújtás a 17TADRI nyomtatvánnyal, illetve Ügyfélkapun keresztül is beküldhető egy kitöltött példánnyal. A NAV az ellenőrzés során a megadott adatokat egyezteti azokkal az adatokkal, amelyek a nyilvántartásában szerepelnek, majd ennek alapján kiállít egy igazolást, vagy éppen elutasítja a benyújtott kérelmet. A kérelem elutasítása következhet az adóazonosító szám hiánya miatt, vagy ha a kérelmező kérelmének benyújtása idején más, éppen adóregisztrációs eljárásban érintett adózónál is közreműködik.

Ha a kizáró ok előzetesen kiderül, akkor a problémát még lehet orvosolni bizonyos esetekben a cégbejegyzési eljárás kezdete előtt. Megfontolandó tehát, hogy ha vállalkozás tagja, részvényese vagy vezetője szeretnénk lenni, akkor érdemes előzetesen ellenőriztetnünk magunkat. 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner