Idegen nyelven tárgyalóképes vállalkozás vezetők – NGM program a KKV-k számára

budapestportal_felnottkepzes2

A 300 órás nyelvtanfolyamokat az NGM indította és szeptembertől elérhető a kkv vezetők számára.

A jelentkezők esti tagozaton tanulnak majd – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Odrobina László kiemelte: az egyéves képzésen, amelyre bárki, életkortól függetlenül jelentkezhet, 300 órában idegen nyelvet, 150 órában informatikát és egyéb ismereteket is oktatnak.

2015 év elején érdekes eredményre jutott az Eurobarometer a felmérései nyomán. Ennek alapján az látszik, hogy mindössze minden ötödik magyar képes csak angolul beszélgetni és közülük is cask kevesebb mint a fele alapvető beszélgetési jártassággal rendelkezik. Ezzel sajnos sereghajtók vagyunk az európai országok között. A felmérés szerint nálunk az emberek mindössze 12 százaléka érti meg a híreket angolul akár TV-ben, akár olvasva.

A 2004-ben az unióhoz csatlakozott országok közül mindegyik jobb eredményt tud felmutatni, a 2007-ben csatlakozott Bulgáriában 25 százalékos a nyelvismeret szintje, Szlovéniában például 59.

Tehát mindenképpen rank fér a nyelvi képzés.

Az angol tehát nélkülözhetetlen. Az idegen nyelv használata fontos az angol anyanyelvűek számára is, könnyedébben értik meg magukat külföldi tárgyaló partnerekkel, ha a sajátjukon kívül “értenek a másik nyelvén.” A német, mint idegen nyelv például első helyen áll az amerikaiak listáján, és természetesen a magyar vállalkozók számára is elsődleges, lévén Németország hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnere. Ha a cég Belgiummal, Svájccal vagy Észak Afrikával kereskedik, nos akkor a franciát érdemes elsajátítani. Ez a nyelv a világon a második a legtöbbek által tanult nyelvek listáján.

Nem feledkezhetünk el a spanyolról sem, hiszen a világon jelentős számú spanyol nyelvű közösség él.

A keleti nyelvek közül a mandarin indokoltságát az adja, hogy Kína hamarosan a világ legbefolyásosabb gazdasági hatalmává válhat. Az ország már most is az üzleti lehetőségek aranybányája, a szakértők szerint pedig ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kínai üzletből, elengedhetetlen, hogy beszéljük a helyiek nyelvét.

Forrás: mti, www.piacesprofit.hu


 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner