Idén is legyen óvatos!

hazai_tozsde

A börzéken emelkedéssel zárták az év első hetét. Az ipari átlagindex ~1%-kal, a S&P500 ~2%-kal, a technológiai index, a Nasdaq 2,5%-kal, a DAX 1%-kal, a BUX pedig 2,6%-kal növekedett.
Bár ez mind nagyon jól hangzik, mégis óvatosnak kell lenni, hiszen az igazi nagy profik az év első hetében nem kezdtek akciózni. Az export 3,9%-kal bővült, amelyre 2012 májusa óta nem volt példa.

Az USA-ban az első héten a kereskedést emelkedéssel zárták az indexek. Az S&P500 0,35%-kal, a Dow 0,32%-kal, a Nasdaq pedig 0,6%-kal növekedett. Az amerikai elnökválasztásról kiderült, hogy Oroszország tudatosan befolyásolta, hogy Donald Trump nyerjen. Így nehezebb lesz meggyőznie az amerikaiakat, hogy az oroszok felé nyissanak. John Williams, a San Francisco-i Fed elnöke szerint nincs szükség rövid távú fiskális stimulusra az amerikai gazdaságban, anélkül is elérhetők a Fed céljai. A tartós cikkek rendelésállománya 4,5%-kal, az ipari rendelésállomány pedig 2,4%-kal esett vissza, ahogyan várták.

Európában a börzéken az első hét végén enyhe emelkedés volt megfigyelhető, mérsékelten pozitív eredménnyel zártak az indexek. Az FTSE100 0,2%-kal, a DAX 0,12%-kal, a CAC40 pedig 0,19%-kal. A munkanélküliségi ráta 9,8% volt novemberben. Szintén novemberben 2,2%-kal nőtt az előző évhez képest a német ipari termelés, ezzel felülmúlta az 1,9%-os várakozást. A novemberi export 3,9%-os növekedést mutatott, ezzel szemben 0,5% volt a várakozás. Az import 3,5%-kal nőtt, várakozása 1,1% volt.

Olaj és arany területen a WTI 53,7 dollár volt az év első hetének végén. A piac mérlegelése azon folyik, hogy az USA termelők megnövekedett aktivitásának, vagy a szaúdi kitermelés csökkentésének volt-e erősebb a hatása. Az USA termelőinek aktivitása 10. hete növekszik, köszönhetően a növekvő használatban lévő fúróberendezések számának. Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia konkrét lépéseket tett arra vonatkozóan, hogy visszafogják kitermelésüket. A szaúdiak heteken belül elérik a 10 millió hordó/nap mértékű termelést, amelyet a novemberi OPEC megállapodás tartalmaz. Az arany ára stagnált 1,173 dollárral. Az aranyat az USA részvények kilátásai segítették, így a piac visszafogottabb lett. Az USA munkaerőpiaci számai gyengébbek voltak a vártnál, ez lassítja a kamatnövekedési várakozásokat. A piac kétszeri Fed kamatemelésre számít.

A devizáknál a dollárt a munkaerőpiaci adatok mozgatták. A dollárerősödést mutat az euróval szemben, az EUR/USD 1,062-es lokális csúcsról 1,053-ra esett vissza. Ez rövidtávon további dollárerősödést jelenthet. A forint is erősödött az euróval szemben, 307,5-ös szint alatt van az EUR/HUF devizapár.

A Távol-Keleten vegyes eredmények születtek. Az indexek közül a Nikkei zárva volt, a Hang Seng értéke változatlan maradt, a Shanghai index 0,4%-kal emelkedett. A kínai bankközi piacon a kamatláb (Hibor) 14%-ra, 47 százalékponttal csökkent. Bár hatósági beavatkozás történt, mégis gyengül a jüan, a tőkekiáramlás pedig erősödik Kínából. A Mc Donald’s 20%-át tartja meg a kínai operációjának, 80%-ot egy kínai konglomerátum számára értékesíti.

A határidős piacokon pozitív volt a hangulat.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner