Így adózzon, ha külföldön dolgozik

kulfoldi_munka_adozas

Mielőtt belevágnánk egy külföldi munkavégzésbe érdemes végig gondolnunk, hogy hogyan is szeretnénk felépíteni az ottani életünket és egyáltalán hol szeretnénk majd adózni?

Alapvetően ott kellene adóznunk, ahová magánszemélyként a legerősebben kötődünk, vagyis ahol az állandó lakhelyünk van, ahol a mindennapjainkat töltjük, és ahol a szokásos tartózkodási helyünk található. Ez lehet Magyarország abban az esetben is, ha a munkahelyünk például Londonban van, de az állandó lakhelyünk itthon. Fontos tudni az SZJA-t illetően, hogy míg hazánkban 15%, addig Angliában ez 45%.

Önmagában a lakcímkártya nem elég, azt is jeleznünk kell, hogy mikor tartózkodunk Magyarországon, ez azonban többletköltséggel jár. Érdemes megbizonyosodnunk afelől, hogy az anyagiakat illetően mindez megéri-e nekünk vagy sem.

Ha azonban nem szeretnénk itthon adózni, hanem inkább a külföldi adózást választjuk, akkor éppenhogy fordítva kell eljárnunk. Azaz, lakcímünkről ki kell jelentkeznünk, évente legalább 182 napot kell töltenünk a választott országban, Magyarországra pedig csak, mint turista érkezünk. Ez a helyzet szintén felveti a kérdést, hogy megéri-e, vagy sem, vagy jobb inkább megtartani a hazai státuszt.

Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha Magyarország és az az ország, ahol dolgozunk, rendelkezik kettős adóztatást elkerülő egyezménnyel. Ha nem létezik ilyen egyezmény a két ország között, akkor Magyarországon mindenképp fogunk adózni. A TB járulékokat minden esetben ott kell fizetnünk, ahol dolgozunk, míg az SZJA-t az itthoni szabályok szerint fogjuk fizetni.

Arra is érdemes gondolnunk, hogyha a járulékot valahol fizetik utánunk, akkor az egészségügyi szolgáltatói járulék megfizetését a NAV nem követelheti. Ez az összeg 7 000 forint havi szinten, amit a biztosítotti jogviszonnyal nem rendelkezőknek kell megfizetnie. A külföldi munkaviszonyunkról mindenképp érdemes igazolást küldeni a NAV részére, hogy ne kérje a be nem fizetett járulékok befizetését. 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner