Jó tanácsok az üzlethez

business_school_budapest-portal

Bakik, melyektől fuccsba mehet az üzlet. Bármilyen alkuhelyzetnek – a milliós üzlettől a bolhapiacos alkudozásig – sok buktatója van, amit érdemes elkerülni.

Sokat számít mit mondasz és azt hogyan, ettől függhet egy üzlet sikere. Szóval mielőtt még bármilyen üzletet megkötnél, győződj meg róla, hogy elkerülöd a felsorolt tárgyalási hibákat.

1. A másiktól várod az árajánlatot

Ez az egyik legnagyobb hiba egy tárgyaláson, amit el lehet követni, mégis minden egyes nap továbbra is megcsinálják. Azt hiszik, hogy ha a másik személyre várnak, azzal magukat hatalmi pozícióba helyezik. Valójában teljesen az ellentéte történik. Azzal, hogy te kezded a licitet, meghatározod nagyjából az árat. Például, ha egy használt kocsit akarsz venni, ne várj a tulajdonosra, hogy meghatározza az árat. Kezdj alacsonyan, és keményen. Így a tulajnak esélye sincs magasról indítani az egyezkedést. Ha meg elkezd nagyon felfelé menni, még mindig mondhatsz nemet.
Egy másik gyakori taktika, mikor akció előtt felemelik az árat. Aztán utána leakciózzák, és igazából a kiinduló áron adják el, benned pedig hamisan az az érzet alakul ki, hogy mennyit spóroltál.

2. Gyengeséget vagy félelmet mutatsz

Néha egy üzlet nyélbe ütése ijesztő lehet, különösen, ha nagy dologról van szó, mint például egy lakásról, vagy egy autóról. Bármilyen ideges is vagy, vagy bármennyire is félsz, ne engedd, hogy ez látszódjon rajtad. Az üzletkötők értenek hozzá, hogy kiszagolják ezeket, és előnyként fogják használni.

Szóval bármennyire is görcsöljön a gyomrod, muszáj, hogy összeszedetten és komolyan viselkedj. Csepegtess el pár infót arról, mennyit készültél a találkozóra, így tudni fogják, hogy nem lehet szórakozni veled. És mikor a számokról kell beszélnetek, ne mutass semmilyen gyengeséget. A makacsság nem egy csodálatra méltó tulajdonság, de amikor elérkeztek az üzlethez, ragaszkodj az elképzelésedhez.

3. Olvasás nélkül írsz alá

Mindannyian írtunk már alá szerződést anélkül, hogy átolvastuk volna. Ha részt veszel egy tárgyaláson, muszáj elolvasnod mindent, mielőtt aláírnád a szerződést. Soha ne bízz meg egy üzletkötő szavában, amikor szerződésről van szó. Ezek a szerződések általában évekre szólnak, úgy hogy győződj meg róla, hogy mindennel tisztában vagy, amit aláírsz.
Ha szükséged van egy profira, aki átnézi, ragaszkodj hozzá. Túl gyakran megesik az olyan, hogy nem az áll a papíron, amiben szóban megegyeztek. Olvasd el becsületesen, és kérdezz, ha valami nem világos.

Budapest Portál

4. Nem néztél utána a dolgoknak

Ha egy nagy üzlet előtt álltok, fel kell készülnöd, és egy kis kutatást kell végezned. Akár egy új kocsiról, egy lakásról, egy táblagépről, vagy csak zöldségről és gyümölcsről van szó a helyi üzletben, nem akarsz bekötött szemmel alkudozni. Ha megpróbálsz felkészületlenül alkudozni, akkor mindenki előtt nyilvánvaló lesz, hogy nem néztél utána a dolgoknak, és az üzletből nem lesz semmi.

Szóval használd ki a technológia nyújtotta lehetőségeket, és áss mélyre. Ha egy új kocsiról van szó, nézz utána, mennyit ér valójában. Ha a piacon vagy, nézd végig a standokat, mi mennyibe kerül. A tudás hatalom bármilyen üzletben.

5. Összekevered a barátságosságot a barátsággal

Nem számít, hogy akivel az üzletelsz jól ismered-e, vagy teljesen ismeretlen számodra. Amikor eljön az üzlet ideje, a barátságosság, a báj és a kedvesség csak összezavarja az egészet. Az üzletkötőket arra tanítják, hogy úgy viselkedjenek, mint a legjobb barátaid. Pedig nem azok. Csak el akarnak neked adni, és tudják, hogy kedvességgel többre mennek.

Barátság az üzleti életben?

Ha egy olyan szituációba kerültél, ahol a másik azt érezteti veled, hogy nem szabad kérdezned, ideje elmenni. Az üzlet az üzlet, és nincs helye azt asztalnál semmilyen érzelmi zsarolásnak, vagy haveri csevegésnek.

 

Forrás: tozsdeforum.hu

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner