Egyszerűsödött a CSOK

csok_20160222_budapest-portal

Megjelent az új, családi otthonteremtési kedvezményről szóló rendelet, a szabályok keretei tovább szélesedtek. A bankok megnövekedett ügyfélforgalomról számoltak be lapunknak, az ingatlanárak emelkednek.

Számos változást hoz a hét közepén megjelent, az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről (csok), a legfeljebb ötmillió forintos adó-visz­szatérítési lehetőségről, illetve a három- vagy többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról szóló kormányrendelet.

A csok összege új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyermeknél tízmillió forint. A vételárat nem korlátozza a rendelet. A csokot házastársak, fiatal házaspárok és élettársak egyaránt igényelhetik, ugyanakkor vállalt gyerekek utáni támogatás feltétele a házasság megléte, úgy, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik félnek negyven év alattinak kell lennie. Gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekes fiatal házaspár maximum kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben.

A rendelet szabályozza a gyermek vállalásának teljesítésére előírt határidőt, amely egy gyermek vállalása esetén négy, kettőnél nyolc, három vagy több gyermek esetén pedig tíz év. A kedvezmény minden olyan új lakás építéséhez igényelhető, amely 2008. július elsején vagy azt követően kiállított építési engedéllyel vagy az építési tevékenység bejelentését igazoló dokumentummal rendelkezik. Minden olyan új lakás vásárlásához is igényelhető, amely 2008. július elsején vagy azt követően kiállított használatbavételi engedéllyel, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal, az épület felépítéséről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik. A csokkal építhető, illetve vásárolható új lakás hasznos alapterülete egy gyermek esetén legalább negyven négyzetméter, két gyermek esetén legalább ötven négyzetméter, három vagy több gyermek esetén legalább hatvan négyzetméter kell hogy legyen. Az adó-visszatérítési támogatás egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2015. január elsején vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető.

A szabályok lazítását az indokolta, hogy év eleje óta megnövekedett az érdeklődés a használt lakások iránt. Ingatlan tekintetében fontos, hogy eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbségek. A fővárosban a legmagasabbak az árak, és ez felhúzza az országos átlagot – derült ki az egyik ingatlanportál felméréséből. A fővárosban az V. kerület a legdrágább, ott a lakások átlagos négyzetméterára 708 ezer forint. Budapest után a második legdrágább város Győr. Az árak pedig Szolnokon emelkedtek leginkább, itt az utóbbi időben 12,3 százalékkal kell többet fizetni. Egy négyzetméter átlaga 179 ezer forintra nőtt.

A legfontosabb újdonságok, változások

– Kizárólag együtt igényelhetik a házastársak, élettársak
– 10+10 milliónál eltörölték a harmincmilliós határt az ingatlan értékénél
– Tetőtér-beépítésnél külön albérletet kell létrehozni, külön bejárattal
– Új lakásban kizárólag az igénylők szerezhetnek tulajdonjogot
– Minimális alapterületre vonatkozó megkötéseket vezetnek be
– Tíz évre jelzálogjogot jegyeznek be, lakásbiztosítás viszont köthető
– Örökbevállalásnál a tízéves gyermekvállalási időszak két évvel kitolható
– Öt éven belül nem idegeníthető el a csokkal szerzett ingatlan
– Használt lakásoknál egységesen 35 millióra változott a felső értékhatár
– Eltörölték a 350 ezer forintban maximált felső értékhatárt

Sokan érdeklődnek

Az OTP Bank a Magyar Hírlappal közölte, hogy jelentős érdeklődést tapasztalnak a támogatással kapcsolatban. Megemelkedett a forgalom a fiókokban, de nem egy időben érkeznek az érdeklődők. Így a terhelés egy-egy napon belül eloszlik. Néhány tucat szerződéskötés történt. Az első folyósításokra a következő napokban lehet számítani. Jellemzően a nagyvárosokban a legaktívabbak az ügyfelek. Az Unicredit lapunkat arról tájékoztatta, hogy az első hetek igazolták a nagyszámú előzetes érdeklődés során gyűjtött tapasztalatokat: az új csokra első körben azok építenek, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek. Elsősorban a magánszemélyek családiház-építéseiben várható élénkülés.

Mindent határidőre

Fontos betartani a dátumokat és a teendők jó időzítése is hasznos, annak érdekében, hogy minden pillanatban rendelkezésre álljon a megvalósításához éppen szükséges saját erő. A folyósítás a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik a csok és a kedvezményes hitel esetében. Minden egyes folyósítás feltétele, hogy a hitelintézet által jóváhagyott építési költségvetésben szereplő bekerülési költségek (készültségi foknak megfelelő) összegét legalább hetven százalékában számlával igazolja az igénylő. Építkezés és építtetés esetében tehát megtehetjük, hogy a készültségi foknak megfelelő munka elvégzését
a folyósított csokból fizetjük ki. Fontos a telek árára nem jár támogatás. 

 

A cikk partnere és ajánlója: S.P.C. Ingatlaniroda

 

Forrás: magyarhirlap.hu/

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner