Erősödő verseny a munkaerőért

munkavállaló_budapest-portal3

Magyarországon a munkaerőért versenyeznek a cégek a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. Nincs egyensúlyban a munkaerő iránti kereslet és kínálat egyre több ágazaban. Tartalék van munkaerőből a keleti és dél-nyugati régióban. Éppen ezért idén januárjától a munkába járás és lakhatás támogatását emelték.

 

Míg a munkanélküliségi ráta hosszú idők óta a legalacsonyabb, és a legmagasabb a foglalkoztatottság, ugyanakkor rendkívüli a szakemberhiány. Ez az elmaradás leginkább az IT-szektort és a feldolgozóipart érinti.  Ezen a szakképzés fejlesztését és a folyamatos tanulást látják megoldásnak.

 

A kormány továbbra is támogatja a közfoglalkoztatottak  versenyszférában történő elhelyezkedését. A jelenlegi 230-250 ezer közfoglalkoztatott közül 50-80 ezret érinthetnek ezek a tervek.

 

Tavaly egy érdekes történetet olvashattunk az Internet Hungaryn: 70%-ot emelkedett egy targoncás bére tavaly. Mindezt úgy, hogy konkurens cégek egy ipari parkban egymás után 7-szer csábították magukhoz és váltott munkahelyet.

 

Rendkívül intenzív a verseny, mivel egy jobb álláskereső akár 10 napon belül megtalálja a megfelelő munkaadót.  A szám igen alacsony ahhoz képest, hogy emlékeinkben azért több hétig tartó kitartó álláskereső munka maradt meg, ami meghozta a gyümölcsét.

 

Forrás:  piacesprofit.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner