Fenntartható fejlődés

Time-Is-Running-Out

Minden élőlény számára beépített vágy, hogy jobbá váljon. A fejlődéshez kapcsolatba kerül a környezetével és erőforrásokat vesz fel onnan. Élelmet, vizet, meleget, nyersanyagokat, energiát.
A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, ami bármennyi ideig tarthat, mert úgy elégíti ki a szükségleteit, hogy a vele kapcsolatba kerülő környezetet nem meríti ki, balanszban van vele. Így a következő generációnak is meglesz a lehetősége ugyanerre.

Horizontálisan:
Fenntarthatóság értelmezhető egy növényre, egy állatra, emberre, családra, közösségre, szervezetre, bolygóra, fajra…

Vertikálisan:
A fenntarthatóság fizikai, mentális, és szellemi szinten is történik.

Fizikailag ez azt jelenti, hogy az adott élőlény mit eszik, iszik, milyen energiákat használ fel a fennmaradásához a fejlődéséhez.

Mentális szinten azt, hogy mennyire felelős a gondolataiért, a kreativitásáért, mennyire tudja ezeket külső hatás nélkül szinten tartani, fejleszteni.

Spirituális szinten fejlődve egyre nagyobb körökkel kerülhet balanszba, vagy térhet el a balansztól eltévedve évezredekre.

Milyen kimenetelei vannak a fejlődésnek?

A kimenetel mindig a balansz a környezettel. Ez két úton történhet.

1. Előbb-utóbb belép a nagyobb környezet, mint szabályzóerő – mivel nagyobb szinten is a fenntarthatóság a cél és visszaállítja az egyensúlyt. A végén mindig a környezetnek van igaza, amikor kikényszeríti fenntarthatóságot, bármibe is kerül.

Például: a túlszaporodó farkasok, az összes nyulat megeszik a környéken, aztán ők is elpusztulnak. Némely baktérium, vagy vírus annyira túlszaporodik, hogy elpusztítja a gazdaszervezetet, ezzel a saját végét is okozva.

2. A fejlődés önfenntartóvá válik, a szervezet tudatosan törekszik a balanszra a környezetével.

Mik az akadályok?

FOGYASZTÓI TÁRSADALOM, Mesterségesen keltett igények, Szeparáció, Önzés, Hiányzó kapcsolatok.

Például: Ha megnézünk egy 10 emeletes panel tömböt és elképzeljük, hogy átlátunk a falakon mit látunk? 30 kis fürdőszobát, 30 mosógéppel, 30 kis wc-t, 30 kis konyhát 30 sütővel. Egy betonkockában… Ez nem a fenntarthatóság útja.

Mik a lehetőségek?

A technikai fejlődés után tudati és spirituális fejlődés. Az embernek a tudati fejlődése segít abban, hogy nagyobb környezetben is sikeresen tudjon fenntartható fejlődést elérni. Magasabb intelligenciánkkal felfoghatjuk ezt a szükségességet és alakítjuk az életünket. Meg kell értsük az élet alapjait, rendezési elveit, hogy tovább élhessünk.

Vannak előttünk már gazdasági modellek, nem kell feltalálnunk. Buckminster Fuller – Földűrhajó modellje messze előttünk jár.

Elértük már ezt a szintet a 21. század küszöbén? Van egy kis időnk, hogy lépéseket tegyünk a fenntarthatóvá válásra. Ha sikerül megérte, ha nem, akkor kudarcot vallottunk és feleslegesen pocsékoltuk el az erőforrásokat alattunk.

Hol tartunk?

NAGY LÁNCTALPAS:
Globális szennyezések
Kizsigerelés
Pénzéhség, erőforrás kizsákmányolás
Vörös óceán

Aktuális írások: „A CNBC megtudta, hogy a Pentagon ezekben a hetekben amerikai gazdasági összeomlással kapcsolatos hadijátékokat játszik le.”

„2012… Éhséglázadások, agrárfelkelések, diáklázadások, adók ellen tiltakozók, hajléktalan megmozdulások, kísértetvárosok és kísértet nagyáruházak, sztrájkok, ipari szabotázs, bandaháborúk, farkastörvény. Helyszín: nem egy eldugott afrikai ország, hanem az USA."

UGYANAKKOR:

Google
Sustainability kulcsszóra: 40.000.000 találat.
Fenntarthatóság: 135.000 találat.

Valami elindult…?! Át kell alakítanunk a fogyasztói társadalmat önfenntartóan fejlődő társadalommá.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner