Hogyan érdemelhetjük ki mások tiszteletét?

tisztelet_budapest-portal1

Előfordult már, hogy valaki tiszteletlenül bánt veled és ez nagyon bántott? Hogyan érezted akkor magad? Dühös, ideges voltál? Megsértődtél?

Alapvető emberi igény, hogy tisztelve, szeretve szeretnénk lenni. Ha ezekkel többször is találkozol a hétköznapjaid során, ideje, hogy átnézd a viselkedésedet, gondolataidat. A tiszteletet öreg és fiatal egyaránt megérdemli, és azt nem lehet kierőszakolni. Azonban valaki vagy valakik elismerését ki lehet érdemelni és ez így már rögtön más hozzáállást igényel.  Alapvetően cselekedeteink és viselkedésünk alapján "ítéltetünk meg", így a mások és saját magunk által kialakított képet kell szemügyre vennünk.

 

Leírunk tíz módszert, melyekkel kivívhatjátok kollégák, beosztottak és mások megbecsülését:

 

1. Amit csinálsz, csináld úgy, hogy beleteszed magad!

Mindenki szereti a hozzáértő szak- és mesterembereket. De ha valamit éppen most kezdesz el, akkor is tapasztalatokat gyűjtes, fejlődni vágysz. Tedd ezt nagy lelkesedéssel, és adj bele mindent.

 

2. Tisztelj másokat!

Először neked kell tisztelned a környezetedet, mivel minden kétirányú. Ha találkozol valakivel, aki tiszteletlen volt veled, úgy kell rá tekintened, hogy azért küldte hozzád a sors, mert korábban te sem tiszteltél valakit az életedben. Ahelyett, hogy azon zsörtölődnél ki hogyan bánik veled, tegyél bele még több energiát abba, hogyan javíthatnál a viselkedéseden, hogyan lehetnél tényleg több tisztelettel  másokkal.

Hozd helyre kapcsolataidat!

 

3. Legyél becsületes!

Ha egy megbízható és becsületes, szavát tartó emberre gondolsz, benned is tisztelet ébred. Legyél te is olyan ember, aki azt teszi amit mond, és ha valamilyen oknál fogva mégsem tudod ezt tartani, minél előbb jelezd ezt annak akit érint, és készítsd fel őket, vállald fel!

 

4. Légy nyitott a visszajelzésekre a környezetedből!

Mindenki kap kritikákat, azonban nem mindegy hogyan reagálunk rájuk. Vegyük inkább annak ami: visszajelzésnek ahhoz, hogy fejlődjünk valamiben. Nézzük meg a másik ember szemszögéből és így könnyebb változtatni rajta.

 

5. Tiszteld önmagad!

Többször előfordul az emberrel, hogy nem sikerül valami, ám ahelyett, hogy elmerüljünk az önmarcangolásban, és önostorozásban választhatunk másképp. Mindenki hibázik, így mi is. Azonban ha tisztelettel bánunk magunkkal, vagy tisztelettel gondolunk magunkra azt a környezetünk is értékelni fogja.

 

6. Tiszteld mások idejét!

Érkezz a helyszínekre, megbeszélésekre pontosan, így készülj el időben a feladataiddal is. Ne várasd meg a partnereidet, kollégáidat, ügyfeleidet. Mindenkinek drága az ideje, ne teljen el értelmetlenül. Amikor beszélsz légy tömör és egyértelmű, sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a kommunikáció.

 

7. Hallgass végig másokat!

Figyelj a környezetedben élő emberekre. Ha beszélgettek türelmesen hallgasd végig amit mondanak, ne vágj közbe! Te sem szereted, ha belevágnak a szavadba. Figyeld meg, mennyivel nyugodtabbak és elégedettebbek lesztek majd a végén.

 

8. Ne bírálj másokat!

Ez mára már rossz szokássá vált, szóval egyszerűen csak hagyd el. Vedd észre és figyelmeztesd magad,  amikor ezt csinálod, de ne kezd el rögtön azzal, hogy magadat szidod érte. Legyen ez a tanuló folyamat része, hogy "leszoksz" róla és ez is időbe telik. Ha pedig rosszul érint valakinek a viselkedése, keresd meg a megfelelő alkalmat és mond el neki, légy ebben is egyenes.

 

9. Viselkedj úgy, mint egy profi!

Ebbe az öltözködésen, etiketten, beszéd nyelvezetén kívül magabiztosság, hangszín, hangmodor, az arc mikikája, a testbeszéd  is beletartozik. Csak próbált felidézni hogyan viselkedik valaki, akit te profinak tartasz és mindjárt könnyebb lesz beleélned magad a helyébe.

 

10. Állj ki amellett, amiben hiszel!

Ha már te is találkoztál olyannal, aki akármilyen kis, de számára vagy mások számára fontos ügy mellé állt, akkor tudod hogy erre felfigyeltél és jó véleménnyel voltál. Alkoss bátran véleményt, de azzal nem bánts meg másokat.

 

11. Légy önmagad!

A világ másolása helyett inkább találd meg önmagadat, az sokkal értékesebb. Fedezd fel, hogy te ki vagy és miben hiszel. Azok számára akik veled élnek ez sokkal közelebbi, elérhetőbb dolog. Hidd el, ők is értékelni fogják.

 

12. Légy mások példaképe!

A cselekedeteket többre tartják, mint a szavakat. Hogyan gondolsz az olyan emberekre, akikre példaképként tekintesz? Azért, mert valamiben jók, inspirálnak másokat, a legjobb formájukat adják, képesek élni a lehetőségekkel. Képzeld bele magad, milyen lennel, ha te is lennél mások példaképe!

 

Forrás: dumblittleman.com

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner