Hogyan tájékozódjunk a tőzsdén?

tőzsde_budapest-portal

Stop-loss, baisse, shortolás. Csak néhány tőzsdei szakszó, azonban kevesen értik ezeket. A tőzsde világában valóban nem könnyű az eligazodás, de nem lehetetlen. Ehhez nyújt segítséget az alábbi összeállítás, ahol sorra vettük a fontosabb tőzsdei szakszavakat, hogy könnyebben tudj tájékozódni a börzén.

Stop-loss: ezt minden esetben szükséges alkalmazni. Azt a pontot jelöli a részvény árváltozásában, amikor a veszteségek miatt le kell állnunk a további kereskedéssel. Ezzel tudjuk kordában tartani a veszteségeket, illetve azt tudjuk elkerülni, hogy erőnkön felül veszítsünk. 

Portfólió: egy befektető értékpapírjainak összessége.

BÉT: Budapesti Értékpapírtőzsde. Magyarország egyetlen értéktőzsdéje.

BUX: a BÉT indexe, a legnagyobb forgalommal bíró részvények aktuális árfolyamából képzik.

Baisse (vagy Bessz): ár, illetve árfolyamcsökkenés a tőzsdén. Ellentéte a hausse (vagy hossz), amikor növekedés következik be. A baisser olyan személy, aki árfolyamcsökkenésre spekulál, míg a hausser abban a reményben vásárol, hogy később majd magasabb áron tudja eladni az adott részvényt.  

Shortolás: gyakorlatilag azt jelenti, hogy valaki az árfolyam eséséből profitál. Kicsit bővebben ez úgy valósul meg, hogy a befektető számít arra, hogy az általa birtokolt részvény értéke csökkenni fog, így eladja azt. Amikor lecsökkent (vagy csökkenőben van), akkor pedig újra vásárol. Így tesz szert nyereségre. (Sokszor előfordul, hogy a kereskedő nem is rendelkezik a papírral, csupán kölcsönveszi azt.) Ellentéte a long, amikor árfolyam-nyereségre spekulálunk, tehát alacsony áron veszünk, és arra számítunk, hogy az értékpapír drágulása folyamán az aladás által nyereségre tudunk szert tenni. Előfordul még a long-short, ami azt takarja, hogy egy adott befektetés árfolyam-esésből és árfolyam-emelkedésből is profitálhat.

BID: vételi ajánlat.

Blue chip: azok a nagy forgalmú és legnagyobb tőkeértékű részvények, amelyek jellemzően jól szerepelnek az adott ország tőzsdéjén.

FED: Federal Reserve System. Az USA jegybankjának szerepét betöltő központi bank. Bejelentései, intézkedései nagy hatással bírnak az amerikai tőzsdére, ezen keresztül a világ más tőzsdéire is.

Split: a részvény felosztása, feldarabolása. Ilyen az például, amikor a részvény értéke a felére csökken, míg darabszámra a duplájára nő.

Tick: a legkisebb árfolyam-elmozdulás, akár lefele, akár lefele.

Kibocsátási árfolyam: az értékpapír forgalomba-hozatalakor érvényben lévő piaci ár. Nem lehet kisebb a névértéknél.

Kínálati árfolyam: adott pillanatban, a tőzsdén ilyen áron lehet részvényt vásárolni.

Névérték: az az érték, ami a részvényen is szerepel. Ez alapján számolják az osztalékot, gyakorlatilag a tulajdonosi jogok elosztásának az alapja.

Volatilitás: az árfolyammozgás jellemzésére szolgál, annak mérőszáma. Ha egy részvénynek nagy a volatilitása, akkor fel-le ugrál, míg ha kicsi, akkor nem jellemző rá a nagy elmozdulás.

Tőkeáttétel: A tőkeáttétel lényege, hogy a segítségével képesek lehetünk a számlánkon elhelyezett összegnél nagyobb befektetésekkel rendelkezni akkor, amikor nem áll részünkre annyi, amivel kereskedni szeretnénk. Elég, ha a pozíció bizonyos százalékával rendelkezünk fedezetkén. Következménye a nyereség vagy a veszteség felnagyítása.

 

Forrás: nextlevel.hu

 

Jogi nyilatkozat

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner