Nyugdíj a cél?

ongondoskodas_budapest-portal_

Sokan tartják fontosnak az öngondoskodást, azonban még mindig kevesen tesznek érte. Eltervezett jövőnk megvalósításáért generációnként eltérő lépéseket teszünk. A jelenlegi tendenciákról készített felmérést a Groupama Biztosító saját ügyfelei körében.

Így gondolkodunk általában
A Groupama Biztosító és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2015-ös országos reprezentatív kutatása megmutatta, hogy az emberek kezdik felismerni az öngondoskodás fontosságát, viszont még mindig csak kevesen tesznek érte.
A fejekben már ott van a gondolat, hogy szükséges az öngondoskodás, hiszen például a megkérdezettek 92 százaléka tudja, hogy előtakarékosságra van szüksége a nyugdíjhoz, ugyanakkor a válaszadók 36 százaléknak egyáltalán nincs megtakarítása. Az is elgondolkoztató eredménye a kutatásnak, hogy az emberek közel 70 százaléka csak maximum 3 évre tervez előre.
A fiatalok többet tesznek
A Groupama Biztosító most megvizsgálta a saját ügyfelei esetében, az egyes korosztályok között megfigyelhető tendenciákat is. A biztosító 2014-es és 2015-ös folyamatos díjas életbiztosítási kötési adatainak összehasonlítása alapján elmondható, hogy a 30 év alatti korosztály érdeklődése a többi korosztályhoz képest erőteljesebben nőtt a rendszeres díjas megtakarítási életbiztosítások iránt.

A folyamatos díjas megtakarítási célú új életbiztosítási szerződések száma 2014-ről 2015-re fordulva 11,5 százalékkal növekedett, a 30 év alattiaknál ez a növekedés 21 százalékos volt ezen belül. A 2014-ben bevezetett, adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításokban 55 százalékos növekedést produkált a biztosító 1 év alatt, ezen belül a fiatalok körében kimutatható növekedés elérte a 94 százalékot.

Utóbbi, valóban drasztikusnak számító növekedésben szerepet játszik természetesen az is, hogy a nyugdíjbiztosítás maga is fiatal terméknek számít a piacon, így az előző évre vetített viszonyítási alap kicsi.

„Ugyan a középkorúak kezében lévő szerződések száma többszöröse a fiatalok szerződésállományának, de már az is pozitív trendnek számít, ha egyre több fiatal kezdi megérteni, hogy a pályájuk elején megszerzett pénz egy részét nem szabad azonnal felélniük. Vagyis lehet utánpótlása a mostani 30 és 50 év közöttiek fokozott érdeklődésének a biztosítással kombinált vonzó megtakarítási formák iránt” – mondta el Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Biztosító élet- és bankbiztosításért felelős ügyvezetőigazgató-helyettese.

 

Forrás: tozsdeforum.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner