Újévi fogadalmak helyett

ujevi fogadalmak helyett_budapestiek-portalja

Évvégével érdemes az elmúlt időszakra visszatekinteni és ezzel együtt tervezni a jövőre. Vegyük számba a nehézségeket és eredményeket, és a megfelelő tanulságokat vegyük ki belőle, ami hasznunkra válik az elkövetkezőkben. Tervezzük meg a 2017-es év pénzügyeinket, hogy azok sikeresebbek legyenek!

Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy tollat és egy kockáspapírt. Ha valaki halad a korral, használjon gépet, excelt, appot. A havi összesítések sokat segítenek, de a banki kimutatásokból is kiindulhatunk.  A jövőre nézve, hogy átlássuk és tervezhetőbb legyen érdemes hetente és havonta megcsinálni, hogy folyamatában is lássuk, hogyan alakulnak pénzügyeink. Az évet áttekintve könnyebb észrevenni milyen döntések, változásuk miatt vagyunk ott, ahol éppen. A következtetések levonása után egyszerű paraszti ésszel megállapíthatjuk min kell változtatnunk, vagy éppen tovább erősítenünk, hogy a kívánt cél érjük el.

Ahhoz, hogy tudatosabbak legyünk tudnunk kell átlagosan mennyi pénzből gazdálkodtunk egy hónapban? Mekkora havi kiadással kell számolnunk? Van-e és milyen összegű hiteltörlesztést kell fizetnünk? A számlaösszesítőkből kiderül összességében nőttek vagy csökkentek megtakarításaink. Megvizsgálhatjuk, hogy vannak-e nagy kiugrások, vagy kiegyensúlyozottak a pénzmozgások.  Van-e keretünk arra, hogy félretegyünk, vagy hó végére szűkölködünk. Ha igen, mi emészti fel a forrásainkat? Nem várt kiadások?

Pénzügyeink egy éves periódusának átnézése jó alap lehet a következő időszak megtervezéséhez. Felkészülhetünk a nem várt kiadásokra, illetve mostani életvitelünket tudjuk biztosítani, esetleg emellett nagyobb biztonsággal és előrelátással betervezhetünk egy nagyobb kiadást igénylő dolgot, utazást, síelést, nyaralást, vagy bármi mást, amit szeretnénk.

Innen már csak olyanokon kell törnünk a fejünket, milyen további forrást tudunk elérni, megmozgatni (befektetés, bankbetét stb). Ránk vár a döntés, hogy ennél nagyobb vágyakat, célokat tegyünk ki magunknak és el is érjük azokat.

Forrás: pénziranytu.hu

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner