Észleltek egy férfit, aki a valóságot nézte…

 

A tömeges okostelefonba-mélyedés magával ragadó jelensége mára nevet is kapott: okos telefon függőség, avagy nomophobia.

Egy friss angliai felmérés szerint a mobil adatszolgáltatások 3 év alatt a negyvenszeresére nőttek. A felnőttek több, mint negyedének,  a tinikorosztály felének van okos telefonja. A felmérés szerint a felnőtt férfiak 58%-a, míg a felnőtt nők 42%-a rendelkezik okos telefonnal. Az okostelefon-tulajdonosok nagy része (59%) az elmúlt évben tett szert a készülékre.

Általában több hívást kezdeményeznek, és több szöveges üzenetet küldenek, mint az okos telefonnal nem rendelkezők. A felnőttek és tinik egynegyede étkezés közben is használja az okos telefont, és a fürdőszobában is reagál a hívásokra. Egy másik vizsgálat szerint a 18-29 éves korosztály 64 százaléka a tabletjével vagy okos telefonjával is alszik.

 

A számok mögött reakciók, érzések, rögzült szokások húzódnak: pánik és kétségbeesés a telefon hiányában, koncentrációs zavarok munka vagy beszélgetés során, folyamatos tekintgetés a telefonra, hátha üzenet érkezett. Sokak számolnak be arról, hogy azt hiszik csörög a telefonjuk, miközben nem. Készenléti állapotok jelentkeznek, rögzül a figyelem – minden alkalommal, amikor egy üzenet érkezik a telefonra, feltételezzük, hogy valami fontos, sürgető dologról lehet szó. Nem tudjuk, hogy mi az, amíg meg nem nézzük, ettől válik igazán kényszerítő erejűvé, hogy egyből ellenőrizzük a telefonon az üzenetet. 

Az okos telefon birtokosok több, mint 60%-a ideges, amikor otthon hagyja a készülékét, és sokan inkább visszafordulnak érte, még akkor is, ha csak épp a közeli boltba ugrottak le vásárolni.

Ha megjelent a függőség, akkor természetesen vannak olyanok is, akik a kivezető utat mutatnak ebből. Kaliforniában már működtetnek úgynevezett digitális detoxikáló programokat, ahol mobiltelefon helyett van íjászat, éneklés és a meditatív légzés gyakorlása. Kínában pedig a fiataloknak szerveznek katonai-jellegű táborokat, hogy lekapcsolják őket az internetről. És már a megoldásra is van applikáció :):):) – ez számon tartja, hogy mennyi időt töltöttünk aktívan telefonunk társaságában egy nap alatt. Sokak szerint lehet ez hasznos, mert jó néhányan elveszítik a tér- és időérzékelésüket, amikor a mobiljukkal foglalkoznak, ami nagyon hasonlít a kábítószerezés során tapasztaltakra. Emellett a szakemberek tanácsa szerint érdemes szabályokat alkotni okostelefon-használatra a magunk számára. Például: ne írjunk üzeneteket vezetés közben, ne vigyük magunkkal a fürdőszobába, illetve a vécére, ne piszkáljuk a telefont, amikor a barátainkkal vagyunk, figyeljünk rájuk és érdekeljenek minket.

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner