Munkaerő megtartás – új vezetői feladatkör

jo_munkaero

A mai munkaerő hiány speciális helyzetet teremt – új feladatkörrel bővült a vezetők szerepköre: a munkaerő megtartás a kutatások szerint szinte kizárólag a vezetőn múlik.

A mai munkaerő hiány speciális helyzetet teremtett, hiszen az építési vállalkozók arról panaszkodnak, hogy nemcsak jó kőművest nem találni, de már alkoholistát sem. A munkavállalók tudatosan változtatnak munkahelyet, a munkáltatók új feladattal szembesülnek: a munkaerő megtartással.

Szerencsések vagyunk, ha van munkavállalónk, és vezetőként igyekszünk is megtartani őket – egy kutatás ezért azt célozta meg, hogy munkahelyváltás előtt milyen tényezők állnak össze a dolgozókban, illetve, hogy mi az, ami a céghűséget motiválja.

A felmérés szerint az egyik legalapvetőbb kérdés, hogy vajon biorobotként vagy a cég legfontosabb erőforrásaként tekintenek a dolgozókra. A felmerülő problémák megoldásába bevont munkavállalók motiváltabbak, mint azok, akik végrehajtják csupán a vezetőség hozta döntéseket. A túlterhelés és a stressz szintén dobogós a munkahely változtatók megfontolásai között, hiszen az emberi oldal szintén nincs figyelembe véve.

Meglepő eredménye a kutatásnak, hogy nem a magas fizetés a legerősebb érv, ami egy cégnél tarthatja a munkaerőt.  Első helyen a pozitív munkatársi légkör áll, a személyesség, ami miatt valaki hűséges tud maradni hosszú időn keresztül egy céghez. Emellett az elvégzett munkával kapcsolatos visszajelzés, a  pontosan kommunikált elvárások, a világos keretek megszabása segítenek a dolgozóknak, hogy biztonságban érezzék magukat.

Ezeket a tényezőket pedig legnagyobbrészt a vezető tudja befolyásolni.

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner