Női csúcsvezető?

üzleti_hirek_budapestportal1

Gyakran szóba kerül, hogy maguk a nők is öntudatlanul akadályai lehetnek önnön érvényesülésüknek, amikor elfogadják a szokásjog kialakította játékszabályokat. A „bocs’, hogy élek” attitűddel biztosan nem válhat vezetővé senki. Minda Zetlin Inc.comon néhány tanáccsal kíván változtatni ezen..

1. Foglalj helyet az asztalnál – szó szerint

Gyakran fordul elő, hogy egy megbeszélésen a nők igyekeznek az asztalfőtől minél távolabb helyet foglalni, esetleg nem is az asztalhoz ülnek, hanem szerényen a fal mellett felsorakoztatott székek egyikét választják, mintha külső megfigyelők lennének. Ez több ezer éves kulturális hagyomány lecsapódása, hiszen ismerjük a mondást: „asszonynak hallgass a neve”.

A szimbolikusan a pálya szélén helyet foglaló nők elfogadják, egyben meg is erősítik a tradicionális elvárásokat, amivel sokat ártanak maguknak. Mi a teendő? A példánál maradva érdemes egy kicsit korábban érkezni a megbeszélésre, és olyan helyet választani az asztal mellett, ahol könnyedén hozzá lehet szólni a vitához, és mindenkit meg lehet szólítani a résztvevők közül. Fizikailag is az élmezőnyben kell lenni ahhoz, hogy a nők véleménye kellő nyomatékot kapjon.
Új pozíció jön létre a cégnél, menedzsert keresnek egy projekthez, bármilyen egyéb lehetőség bukkan fel, amelyet érdemes lenne megragadni? Ne várd meg, amíg valakinek véletlenül megakad rajtad a szeme, hanem lépj előre, és jelentkezz. A legtöbb nő inkább várakozik a megfelelő alkalomra – bár a legtöbbször fogalma sincs, hogy mi is lenne a „megfelelő”. Legtöbbször nem mer spontán módon kezdeményezni – bízik (vagy rosszabb esetben: pont nem) a jó szerencsében, hogy egyszer neki is bejöhet valami. Pedig mindenki maga menedzseli a karrierjét, nem mások vagy a körülmények. Emelj szót magadért!

3. Ne fogadd el azonnal a visszautasítást

Gyakori, hogy a nők kerülik a vitákat, nem tekintik játéknak, játszmának. A határozott „nem” hallatán sok nő úgy gondolja, vége a párbeszédnek, holott ez csupán az egyik, a lehetséges válaszok közül. Érdemes megfigyelni, hogy a férfiak a visszautasítás után hajlamosak tovább érvelni, újabb indokokkal és tényekkel hozakodnak elő, hogy meggyőzzék a másik felet. Egy „nem” csak egy vessző a mondat végén – hová jutnánk, ha minden kudarc után visszavonulót fújnánk, és belenyugodnánk, hogy a dolgokon nem lehet változtatni?

4. Nézz szembe a kellemetlen helyzetekkel

A nők jelentős részét arra nevelik, hogy kerüljék a nyílt konfrontációt, azt a szerepet szánva nekik, hogy tompítsák a konfliktusok élét. Ilyen attitűddel nagyon nehéz boldogulni a munka világában és általában az életben. Ha probléma merül fel, határozottan fel kell vetni, hogy az úgy nincs jól, és érdemes előállni valamilyen megoldási javaslattal. Mivel a nők általában ügyesebben használják a diplomácia eszköztárát, hamar gyakorlatra lehet szert tenni abban, hogy a problémák nyílt felvetése után pozitív irányba lehessen fordítani a beszélgetést.
forrás: HVG

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner