Pénzt költeni szégyen?

penzkoltes

Bármennyire is odafigyelsz a kiadásaidra, a december akkor sem a spórolás hónapja. A túlzott költekezés miatt vagy szégyent érezhetsz, vagy bűntudatot. Mutatjuk, mit tehetsz, hogy a javadra forítsd az érzéseidet.
Ha ránézel a bankszámlád aktuális egyenlegére, valószínű, hogy végigfut rajtad egy kijózanító felismerés: hogy tudtam ennyi pénzt elkölteni? És máris keresed is, hogy mikre költöttél, amikre nem lett volna feltétlenül szükséges. Keresed, hogy mi miatt lehet bűntudatod.

Annak ellenére, hogy bűntudatot érezni nem túl kellemes, valójában azt is jelzni, hogy helyes úton vagy. Jó, ha bűnösnek, vagy felelősnek érzed magad a pénzügyi döntéseid miatt"
– mondja Brad Klontz, pénzügyi pszichológus, író, a Szellemi gazdagságod nevű tanácsadócég társalapítója.

Amit nem akarsz érezni, az a szégyen

A szégyen, hogy valami baj van velem egyáltalán nem jó, és nem is hasznos. Pedig sajnos az emberek többsége pénzügyeivel kapcsolatban szégyent érez bűntudat helyett. Ezért feladják, mert azt hiszeik, hogy valami baj van velük, és nem lehet mit csinálni a helyzettel. Nagyon sokan hazudják ezt maguknak, hogy a pénzügyi problémáik a saját hiányosságainak az eredménye.

A "hülye/lusta/buta vagyok"mind szégyenérzetet eredményez, és ez nagyon nem ugyanaz, mint a bűntudat – mondta Klontz.
A bűntudat viszont jó! Ha belátja az ember, hogy a pénzügyi problémái valójában nem egy képesség, vagy annak hiánya, csupán egy rosszul berögzült viselkedés eredménye, ami akár a neveltetésből is gyökerezhet.
A pénzügyi problémák gyakran hiedelmeken alapszanak, a szülők pénzhez való hozzáállása és bánásmódja is befolyásolhatja. Az egyik rossz berögződés a pénz hajhászása, a "minél több pénzed van, annál boldogabb vagy". A másik pedig, hogy a pénz az ördögtől való, a gazdag ember kapzsi és a pénz megront.

Gyakran ezek a rossz berögződések miatt érezzük magunkat bűnösnek. Ha belátjuk, hogy ezek a hiedelmek teljesen alaptalanok, akkor kezdődhet a változás.
Sokan titokban tartják a pénzügyi életüket, ami miatt nehezebb megtanulniuk, hogyan tudnák jobban kezelni a pénzüket, és valóban megvizsgálnák magukat.

Tehát a szégyenérzet miatt nem beszélünk a pénzről se a barátainkkal, sem a családunkkal. Így kizárólag a szüleinktől örökölt hiedelmekre és pénzkezelési attitűdökre támaszkodhatunk. A szakember azt tanácsolja, hogy mindenki dobja félre a szégyent, és vizsgálja meg, miért érzi magát bűnösnek, és hogyan használhatja fel ezeket az érzéseket arra, hogy inspirálják a pénzügyi szokásainak változtatásához.

Forrás: penzcentrum.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner