Ragyog az arany a hozamvadászaton

arany_befektetesek_budapest_portal_02

Az arany még mindig drága, de a fokozódó gazdasági kockázatok és a piaci turbulenciák közepette a Deutsche Bank úgy látja, a befektetőknek meg kellene fontolniuk a nemesfémet mint biztosítékot. Mások azonban nem ennyire optimisták az arany biztonságával kapcsolatban.

Noha a globális és az európai pénzügyi válságból való kilábalás komoly nyomást helyezett az arany árfolyamára, napjaink kockázatai újra a sokak által biztonságos menedékként kezelt nemesfém malmára hajthatják a vizet. A Deutsche Bank pénteken kiadott jelentése megállapítja ugyanis, hogy az arany tipikusan alulteljesít, amikor a gazdaság növekszik, az infláció pedig alacsony, manapság azonban a kockázatok jól jöhetnek a sárga fémnek – írja a CNBC.

Az amerikai vállalati csődciklus növekvő veszélye, illetve a jüan éles leértékelése a Kínából kiáramló tőke miatt (többek között) ugyanis komoly nyomás helyeződik a globális pénzügyi rendszerre. Éppen ezért a Deutsche Bank elemzői szerint az arany most jó biztosíték lehet a viharok ellen.

Mindazonáltal a nemesfém egyáltalán nem mondható olcsónak, még akkor sem, ha unciánként 1200 dollár körüli árfolyamig süllyedt a 2011-es 1900 dollár fölötti szintekről. Olyannyira drágának tűnik az arany, hogy a bank elemzői a 15 éves kereskedési történetéhez viszonyítva a legdrágább nyersanyagként nevezték meg.

A banknál azonban úgy látják, hogy a lassabb gazdasági növekedés fokozatosan lefelé hajthatja majd a nemesfém árát, mivel a gazdasági kockázatok inkább lefelé mutatnak.

Korábban a Deutsche Banknál úgy vélték, az arany az idei negyedik negyedévre ezer dollár alá süllyedhet unciánként, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatot emel. Mostanra ezzel szemben úgy látják, hogy a Fed sokkal hosszabb ideig fog kitartani, vagyis az előzőleg várt három emelés helyett már csak egyre számítanak 2016-ban.

Ennek következtében a bank elemzői fel is emelték az árfolyam-várakozásukat, és immáron unciánként 1230 dolláros aranyra készülnek az idei negyedik negyedévre.

A befektetőknek éppen ezért érdemes kivárniuk, és taktikusan vásárolniuk – emelik ki az elemzők. Hozzáteszik, az első negyedévekben általában erős az arany ára, de arra számítanak, hogy jönnek majd szezonális gyengülések a második és harmadik negyedévben, melyek jó vételi lehetőségeket kínálhatnak. Az erős első negyedévet támasztja alá, hogy a Bank of America-Merrill Lynch adatai szerint az elmúlt 3 héten 5,8 milliárd értékű tőke ömlött az aranypiacra, ami a legerősebb 3 hetet jelentette 2009 júniusa óta.

Amellett azonban, hogy az arany idén eddig a legtöbb vezető eszközosztállyal szemben felülteljesített a maga nagyjából 16 százalékos emelkedésével, egyesek szerint éppen ebben rejlik a kockázata.

Az ABN Amro elemzői például úgy látják, hogy a negatív kamatkörnyezetben egyre jobban megéri az arany emelkedésére fogadni. Vagyis a nemesfém amellett, hogy biztonságos menedék, egyre inkább kockázatos eszközként is kezd funkcionálni a hozamvadászatban.

 

Forrás: investor.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner