Takarékoskodás az öregkorra – hamarabb kezdődik az előre gondolkodás

eletmodel_budapestportal

A jelenlegi negyven alattiak később házasodnak és vállalnak gyereket, és hamarabb kezdenek félre tenni idősebb éveikre.

A 18–59 éves magyar lakosság körében a Groupama végzett felmérést. E szerint a mai magyar társadalom jól elkülönülő modellekkel írható le. 6 tipikus életutat különböztet meg a tanulmány, függően attól, hogy életünk főbb eseményei milyen sorrendben követik egymást – a tanulmány a következőképpen tipizál: tradicionális, vagyontalan, páros, értelmiségi, építkező, illetve eszményi életút.

A tradicionális (28%) és vagyontalan (21%) csoportok alkotják a lakosság csaknem felét. Ezek évtizedekkel korábbról ismert életmodellek és leginkább az idősebb korosztályt jellemzik, az eltérés szinte kizárólag anyagi lehetőségeikben jelenik meg. A főbb élet-események a tradicionális életútnál: 20 éves kor előtt a tanulmányok befejezése, 3-4 éven belül házasság és gyerek vállalás. Ezek az emberek korán, 27 évesen tettek szert saját lakásra, harmincas éveik közepén pedig elkezdtek félretenni az öregkorra.

A „vagyontalanok” csoportja ugyanezt a tradicionális életutat járta be, ám jóval később, csak negyvenes évei közepére adódott alkalma megtakarításokba fogni.

A lakosság közel ötöde – a mai harmincasok (kb 19%) páros életutat futnak gyors – korai összeköltözés és közös egzisztenciateremtés.

A társadalom egy-egy tizede a szintén fiatalabb korosztályt képviselő értelmiségi (12%), illetve az építkezők (12%).

Az értelmiségi csapat a tanulmányait később fejezi be, köt házasságot, vállal gyereket, de jobb anyagi lehetőségeket teremt.

Az építkező típusúak nagyon korán kezdenek tartalékolni a céljaikra, és kitolódik életükben a nagy életesemények ideje.

A legfiatalabbak (9%) életútját írja le az eszményi életút (9%). Az elnevezés is utal arra, hogy ők még a legfontosabb történések előtt állnak, így csupán azt tudják elmondani, hogy szerintük mikor következnek majd be életük legfőbb eseményei: minden kicsit később, mint a ma elvárt.

Az életutakat vizsgálva látszik, hogy a 20-30 év alattiaknál alapvető változások történtek: a családalapítás fokozatosan kitolódik, és egyre korábban indul az öngondoskodás.

A fiatalok a 30. életévük környékén tervezik a házasságkötést és az első gyermekük megszületését, az előző generációnál a 20-as éveik elején történt meg. Fordítva van viszont ez a takarékoskodással: a 18–29 éves korosztály 8-10 évvel korábban kezd el takarékoskodni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik tették.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner