Munkaerőpiaci körkép takarító szemszögből

iparitakaritas

A fővárosban és a Dunántúlon a legnagyobb a munkaerőhiány, a hazai takarítók fele másodállásban is 80-100 ezer forint körül keres havonta – derült ki a sakkom.hu felméréséből. A főállású takarítónők körében a 110 ezer forintos „minimál bér” az általános, de ha többet vállal valaki, havi 180-200 ezer forintos jövedelemmel is számolhat.

Egyre kritikusabb a munkaerőhiány a takarítók körében. Főként Budapesten és a Dunántúlon nehéz utánpótlást találni, kevés a megfelelő hozzáállású, munkavégzésére igényes jelentkező a takarítási munkákra. Még ha az interjúkon meg is felel a takarítói munkakörbe jelentkező, egyáltalán nem biztos, hogy kezdéskor meg is jelenik a "tett színhelyén". Bár elvárás, mégis nagyon kevesen tartják magukat ahhoz, hogy előre jelezzék, ha valamiért nem tudják a teendőiket ellátni – ezzel nehéz helyzetbe hozzák munkaadóikat, a takarító vállalkozásokat, hiszen tűzoltaniuk kell, gyorsan kell szakszerű, megfelelő minőségben dolgozó helyettesítésről gondoskodniuk.

A takarító bizniszeknél a foglalkoztatottak kb. fele másodállásban dolgozik, és a többség 80-100 ezer forintot keres kiegészítésként. Növekszik a nyugdíjas, 60 év felettiek aránya és egyre többször vállalnak munkát a gyermekükkel otthon levő fiatal anyukák is. A rugalmas munkaidő a szakmába vonzza a  18-25 év közötti fiatalokat, szerintük ez a munka messze nagyobb rugalmasságot biztosít mint egy gyártósori, vagy pultos munka. 

Vállalkozóként is lehet jól keresni…

—bár, az évtizedes rossz beidegződések miatt ezt a takarítók ritkán hiszik el.  Eleinte tartanak tőle, hogy ki tudják-e termelni a KATA költségeit, de aztán kiderül, hogy az első pár alkalom szinte teljesen fedezi a a KATA fix vállalkozói költségeit. Érdemes tehát üzleti szemlélettel, "hivatalosan" lakás-, háztakarítási munkákat is végezni.

Forrás: sakkom.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner