A hagyományok útján

Az erdélyi Kalotaszeg, azon belül is Méra sokszínű épített és szellemi értékeit mutatja be a győri székhelyű Cifra Műhely Egyesület „A hagyományok útján” – Cifra szoba Mérából című utazó kiállítása, amely november 8-án(pénteken) 17 órakor nyitja kapuit a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál I. u. 6.). Köszöntőt mond: Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A kiállítást megnyitja:Deésy Gábor, a Cifra Műhely Egyesület elnöke.

Az egyedülálló kiállítási anyag egy erdélyi faluból, Mérából származó cifra szoba teljes bútorzatát és tárgyait mutatja be. Méra 1450 lelkes falu, Kolozsvártól 14 km-re, észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgyben, a Nádasba északról siető Pataka két partján fekszik. Cifrakalotaszeg vagy más néven Nádasmente egyik faluja. A kalotaszegi falvakra jellemző, hogy az épületeken belül a legszebb a cifra szoba, bútoraikat virágmintákkal színesre festik. A piros, a sárga, a kék, és a zöld a leggyakrabban használt színek. A szobában a legdíszesebb a tükör és a mennyezetig varrottas párnákkal megrakott vetett ágy.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg hétköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.

Forrás: DMK

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner