A pénzügyileg okos gyermek nevelése

gyerek_penzugyi_neveles

A pénzügyi tudatosság nagy és fontos szerepet kap a mindennapi döntéseinkben. A gyerekeknél különösen fontos, hogy minél hamarabb megismerkedjenek a pénzügyi ismeretek alapjaival, hogy mi a pénz fogalma, és hogyan kell vele helyesen bánni. 

Íme, 8 szempont, amivel elkezdhetjük a gyerekek pénzügyi tudatosságra való nevelését:

1.      Elsőként a lényeget kell megértetni velük, hogy egy egészséges kép alakuljon ki a fejükben a pénzzel kapcsolatban. Tudatosítani kell bennük, hogy bár fontos a pénz, vannak nála fontosabb dolgok is, mint a család, a boldogság és az egészség.

2.      Ideális korban kell elkezdeni, vagyis az általános iskola és a középiskola közötti időszakban. Pontos időpont nincs, ez az egyéni képességektől függ, de 6-8 éves korban érdemes elkezdeni beszélni erről a gyerekkel.

3.      A témát érdekessé kell tenni, tanulságos és érdekes játékok során átadni neki ezeket a pénzügyi ismereteket. Erre kiváló lehet a Gazdálkodj okosan, vagy a Monopoly Junior társasjátékok.

4.      Az is jó, ha rendszeresen adunk neki zsebpénzt, így megtanulja beosztani és értékelni a pénzt. A zsebpénz mértékét persze jól kell beállítani, hiszen, ha túl kevés, akkor kudarcként élheti meg, ha túl sok, akkor pedig túl magas önbizalmat generálhatunk benne.

5.      Engednünk kell, hogy hibázzon! Tudjuk, hogy a kezdetekben felesleges dolgokat fog vásárolni, nem tudja majd jól beosztani a pénzét. Ilyenkor közösen kell levonni a tanulságokat, de nem szabad elfelejteni, hogy oktatunk, és nem kioktatunk!

6.      Fontos, hogy következetesek legyünk, tisztázzuk már az elején a pénzügyi játékszabályokat, a zsebpénz idejét és mértékét. A legjobb megoldás a havi zsebpénz.

7.      Soha nem szabad megtörnünk! Ha elköltötte mindet a gyerek, ne adjunk neki többet, mert csak elkapatjuk. Ilyenkor meg kell mondani neki, hogy túlköltekezett, nem gondolt a jövőjére. Elmesélhetjük a saját történetünket is, és hogy tanultunk belőle.

8.      A legeslegfontosabb szabály, az az, hogy példát mutassunk! Semmit nem érnek a fenti szabályok és elvek, ha azt sugalljuk a gyerekünk felé, hogy ezt mi magunk se tudjuk betartani. Jó példával azonban hiteles példaképek maradhatunk a szemében.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner