Álarcosbál, farsangi mulatságok

Batyus-farsang-és-retro-disco2

A farsangi jelmez megvarrásához szükséges eszközöket, kellékeket (színes cérnákat, szalagokat, rojtokat, pántokat, flittereket, gombokat stb.) megvásárolhatjuk a Podmaniczky utca 35. szám alatti Rövidáru üzletben.

Kedves kiszolgálás, otthonos hangulat, Euroker Kft. , rövidáru kis- és nagykereskedés.

Üzlet címe: 1067, Budapest, Podmaniczky u.35. – A Nyugatitól 2 percre.

Telefon / Fax: 06-1-311-3574 

Mobil: 06-30-858-3463

www.rovidarubudapesten.hu

 A régi farsangi hagyományokra visszatekintve őseink is kedvelték a színes, tarka ruhákat, a jókedvű táncos mulatságokat, de mi is volt a farsang eredete?

A farsang időszaka vízkereszttől hamvasztószerdáig tart, csúcspontja a Karnevál vagyis a farsang farka, a tél vége, miután feléled a természet. A magyar farsang legnevezetesebb eseménye a Busójárás.

A farsang ősi hiedelmek miatt indult útjára. Őseink hite szerint a nap elgyengül a tél végére, életre kelnek a gonosz szellemek. Ellenük hangos vigassággal, felvonulással, a boszorkánybábu elégetésével harcolnak. Csúnya jelmezekkel indultak elűzni a hideget és a halált.

Ilyenkor tartották az Asszonyfarsangot is, amikor az asszonyok férfiruhába öltöztek, de a néphagyomány számos elnevezést használ rá: csonthagyó vasárnap, ötvened vasárnap, sonkahagyó vasárnap, vővasárnap…

Más „rétegek” álarcos bálban öltöztek ki és ünnepelték, hogy felrúghatják a szabályokat.

Ma még az iskolai farsangok őrzik a hagyományokat, amikor a gyerekek különféle jelmezekbe öltöznek, és általában szavazás dönt arról, hogy kié a legszebb, legviccesebb, legkreatívabb maskara.

Kölcsönözhetünk vagy ügyeskezű szülők, barátok meg is varrhatják a versenyző kisiskolás jelmezét.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner