Karácsony a Belvárosban

karácsonyi vásár a belvárosban_budapest-portal2

 

Habár az időjárás még nem éppen ezt jelzi, de aki a Budapest belvárosában jár, az már nem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy elkezdődött a karácsonyi készülődés. Sorra nyílnak az adventi vásárok országszerte, mi most a három legnagyobbat mutatjuk, ahol érdemes lesz egy kicsit melegedni. Ami biztostan lesz mindenhol: forralt bor, minden, ami kézműves és adventi gyertyagyújtás.

 

 

Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár

 

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárra igazán büszkék lehetünk, hiszen Európa 10 legszebb adventi vására között jegyzik. A hagyományos kézműves portékák mellett komoly hangsúlyt kap a gasztronómia is, de ne csak a forralt bor-sült kolbász kombóban gondolkodjunk, hanem olyan ínyencségek is kanálvégre akadnak idén, mint az aszalt szilvás gulyásleves, a tépett malacburger vagy a lúdmáj kolbász. Nem hiányozhat az adventi gyertyagyújtás sem, melyre vasárnap délutánonként kerül sor angyali kóruskísérettel. Rengeteg családi és gyermekprogram is csábít kicsiket és nagyokat, újdonság lesz a Malacok húzta szánkókaraván, ahol többek között kipróbálhatjuk az ökotévét is. Forralt borunkat szorongatva népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul zenére járhatjuk körbe a teret színes, mézes, mázos ajándékok után vadászva.

 

Adventi Ünnep a Bazilikánál

 

A Bazilika és környéke idén is úgy fog kinézni, mint egy karácsonyi mesedoboz. Aki a Vörösmarty téri óriási forgatag helyett egy családiasabb hangulatú vásárra vágyik a belvárosban, azok számára ez lesz a tökéletes választás. Esténként látványos 3D-s karácsonyi fényfestés borítja be a Bazilika monumentális homlokzatát, a Szent István tér egy óriási korcsolyapályává alakul, a kezdőket hétvégente ingyenes oktatással várják. A környező utcák megtelnek árusokkal, felvonulnak a legjobb street food helyek, hogy gyomrunkat is kényeztetve tudjunk válogatni a karácsonyi finomságok és kézműves portékák között. A Magyar Ökomenikus Szervezet is megnyitja ’Szeretet. Éhség. Sütödéjét’, ahol adományokkal tehetjük szebbé a rászorulók Karácsonyát. A vasárnaponkénti adventi gyertyagyújtás természetesen a Bazilikánál sem maradhat el.

 

Téli Fesztivál a Városháza Parkban

 

A Városháza park Advent idejére Budapest fényligetévé változik, ebben segítenek a látványos köztéri installációk: az óriási adventi koszorú, a gyerekek által díszített fenyőfák és Budapest legnagyobb karácsonyfája A karácsonyi vásár attrakciója a hagyományos falusi gasztronómiát bemutató látványkonyha lesz pajtával, kovácsműhellyel, kisállatokkal, esténként muzsikusokkal. A minőségi termékeken és finom falatokon túl a szervezők számos ingyenesen látogatható programot kínálnak a családoknak, hogy még tartalmasabbá tegyék az ünnepvárás időszakát. Nincs karácsony jótékonykodás nélkül, idén a ’gyerekek a gyerekekért’ címszóval olyan programokat is hirdetnek, amelyekre hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekeket hívnak meg.

Forrás: port.hu

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner