Gyakorlati Transzhumán: a LEGOkezű fiú II. rész

A KIDmob az alapításától eltelt rövid idő ellenére arról vált nevezetessé, hogy ‘21. századi készségeket’ oktat a gyerekeknek, amely készségek magukban foglalják a problémamegoldást, érvelést, kommunikációt és technológiát. A Szuperhős Cyborg Tábor esetében a KIDmob egy új gondolkodási keretrendszert ajánlott a gyerekeknek, lehetőséget teremtve, hogy a korábbitől eltérő módon gondolkodjanak a végtag hiányosságukról.

‘ Az volt a szándékunk, hogy felajánljuk azt a gondolatot kipróbálásra, hogy nem csak a piacon kapható standard implantátumokra korlátozva kell élniük az életüket. Mint végfelhasználók, tudniuk kell, hogy ha van egy ötletük és az még nincs piacon, akkor megvalósíthatják maguknak.’

A KIDmob célja nem az, hogy megoldja a gyermekek problémáit egy mindössze egy hetes táborban, hanem az, hogy felbátorítsa őket arra, hogy problémamegoldó lehetőségeket képzeljenek el. A prototipustól a kész termékig eljutni több időt, erőforrást és figyelmet igényel, mint amit egy átlagos gyermek képes rááldozni. A legtöbb gyermek a tábor végén egy klassz, dekoratív kiegészítőt vihetett haza a tábor végén, ám Aidan ennél szerencsésebb volt. A táborba ugyanis Skype chaten keresztül hivatalos volt Coby Unger is, aki egy 3D szoftverekkel foglalkozó cég tervezője. Annyira megtetszett neki Aidan prezentációja, hogy felajánlotta neki, hogy segít befejezni Aidan új robotkarját. A gyermek és a profi tervező együttűködése egy sokkal tökéletesebb új kart eredményezett. Az új verzió ugyanis újraformázható ahogy Aidan növekszik illetve a fejlesztés során felhasznált eszközök és szerszámok mindegyike könnyen beszerezhető sport- illetve finomacéláru üzletekben.

A karból polírozott verzió is készült, az életnagyságú LEGOkezet is továbbfejlesztették olyanná, hogy azt standard legoelemekkel bármilyen más formára át lehessen építeni. Amikor Aidant hegedűsnek jelölték az iskolai zenekarba, nem kellett elutasítania a jelölést, mert Ungerrel kidolgoztak egy hegedű vonókart. A vízipisztoly kar is a sikeres együttműködés gyümölcse.


‘Olyanná akartam tenni a protéziseket, hogy azok is vágyjanak rá, akiknek nincs rá sérülésből adódóan szükségük.’ – mondta Unger – ‘ egyáltalán nem szükségszerű, hogy csak egy félig funkciónáló műkeze legyen valakinek, amikor pontosan meg lehet tervezni és gyártani a kívánt kiegészítőt’
Minden 2000-ből 1 gyermek kéz vagy kar hiányossággal születik. Ennél többen szenvednek balesetet és vesztik el felső végtagjukat. Ezen gyerekek és felnőttek számára Aidan szuperhős karja lehet a jel arra, hogy a protézis gyártó ipar változik. Folyamatosan alakulnak csoportok amelyek open-source jelleggel osztanak meg 3D nyomtatóval nyomatható végtag terveket, mint ahogy Aidan robotkarjai is elérhetők ilyen formában az interneten. Minél több protézis tervező lesz figyelmes a terjedő trendre, annál könnyebb lehet a jövő kis végtagdifferenciás szuperhőseinek élete. 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner