Egészség – problémák amikről nem szívesen beszélünk

egészségcentrum_budapest-portal

Végbélproblémák – amikről nem szívesen beszélünk

 

Napjainkban a vastagbél- és végbélrák a második leggyakrabban előforduló daganat a férfiak, és a harmadik a nők esetében. Már gyanú esetén is indokolt a teljes kivizsgálás, 50 év felett pedig csak a kétévenkénti, ambulánsan elvégezhető rákszűrés ad megnyugtató megoldást.

A végbélrák nagyon alattomos, meglehetősen gyakori betegség, sokáig fejlődhet anélkül, hogy panaszt okozna. A végbél rosszindulatú daganatának korai diagnózisa életet menthet! Mindezek ellenére aránylag kevesen fordulnak szakorvoshoz, proktológushoz, amit a túlzott szégyenérzet, a beavatkozástól, fájdalomtól való félelem, illetve a nemtörődömség okozhat. A végbélpanaszok mögött rosszindulatú daganatos betegség is állhat, emiatt is hangsúlyozzák a proktológusok a végbélrák szűrés fontosságát.

A proktológiai szakrendelésen vizsgálják és kezelik az aranyerességet, a végbél környékének gyulladásos folyamatait, jó- és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának, illetve a végbélnek a különféle elváltozásait. A proktológiai szakvizsgálat előtt az orvos – ha van korábbi előzmény – áttekinti a kórtörténetet, a panaszokról kérdezi a beteget. Ezt követi a fizikális, azaz kézi vizsgálat, majd a műszeres anoszkópia, illetve a rektoszkópia, azaz a végbéltükrözés. Ezek a vizsgálatok kellemetlenek, de érdemi fájdalommal nem járnak.

Az aranyér – az 50 év feletti felnőttek mintegy 40%-át érinti – kialakulását okozhatja veleszületett kötőszöveti gyengeség, ülő életmód, gyakori székrekedés, rost- és folyadékszegény étrend, túlsúly, terhesség, végbélgyulladás. Az aranyér kezdeti stádiumban gyógyszeresen gyógyítható, vagy gumigyűrűvel elzárható, indokolt esetben műtéti úton orvosolható.

Sajnos nagyon nehéz megkülönböztetni az aranyér és a végbél daganatos betegségének panaszait, ezért fontos, hogy amennyiben bármilyen elváltozást tapasztalunk ezen a területen, azonnal forduljunk orvoshoz!

Dr. Novák András

koloproktológus, sebész szakorvos

Egészségcentrum

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner