Amit az IoT megváltoztat

internetofthings-dolgokinternete

Az életünket befolyásoló internethez köthető újítások, fejlesztések összefoglaló neve: Internet of Things. Ide tartoznak az okosvárosok, okosórák, SmartHome és mindenféle digiális kütyü. 

Amilyen hatással van ránk a Dolgok Internete, sokszor nem is tudatosul bennünk. Életünk részévé válik, már természetesek a vele járó dolgok. Nem gondolkodun azon, hogy igazából  ezek  is a negyedik ipari forradalom vívmányainak köszönhetők.
Az IBM új fejlesztései megváltoztathatják a munkakörülményeket, a játékélményeket vagy akár a hétköznapi életet.

Vurtuális ikrek a mérnökök szolgálatában
Egy új rendszer a Digital Twins előnye, hogy időt és energiát takarít meg a mérnököknek azáltal, hogy fokozza a munkájuk hatékonyságát. A tervezés különböző ciklusait egy felhő alapú alkalmazás segítségével tudják menedzselni. Egyszerre több szakember is be tud lépni ugyanabba a rendszerbe, így egyszerűbben és hatékonyabban tudnak összedolgozni egymással. Így a hibalehetőségeket is gyorsabban kiszűrik és kiküszöbölik.
Ismerjük már az Airbus és a Schaeffler hasonló technológián alapuló eszközöket A repülőgépek tervezésénél szorosabb együttműködésben képesek a kölönböző munkacsoportok dolgozni. Az is fontos előny, hogy a munkafolyamatok teljesen nyomonkövethetőek. Így gyorsan megtalálják a hibák okait, amiből azonnali tanulás és megoldások születnek.

Előre gyártott személyre szabott hirdetés
A VISA és az IBM közösen dolgozik egy kognitív, vagyis megismerésen alapuló hirdetési rendszer kidolgozásán. A leginkább vásárlóra szabott hirdetések létrehozása és a felhasználókhoz minél pontosabb eljuttatása a legfőbb célja. Ez kinek előny, kinek nem? Mindenki maga döntse el. Valóban nagyobb vásárlói élményt nyújthat, de a tudatos vásárlók kora lehet, hogy lejár vele. 

Megelőző karbantartás
Prediktív vagyis előrejelző. Az ezen alapuló módszerek alapja, hogy elegendő mennyiségű és persze a megfelelő minőségű információkat összegyűjtsék. Hogyan igaz ez a különböző szolgáltatások és tárgyak karbantartásával? A prediktív karbantartás magán  a karbantartáson kívül a gyors rendelkezésre állás miatt nagyobb elégedettséget okoz a fogyasztókban.
Az IBM fejlesztése szállító cégeknek is hasznos, mint például az SNCF áru- és utasszállító cég, aki szenzorok által begyűjtött információk alapján építi ki a korábbiaknál sokkal megbízhatóbb karbantartási rendszerét.
A fenti fejlesztések csak töredéke annak a sok-sok változásnak, melyek valóban gyökeresen megváltoztatják az életünk folyamatait.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner