Mesterséges intelligencia

Elképesztő gyorsasággal fejlődik a technológia, a hétköznapi ember már réges régen nem tud vele lépést tartani. Nagyon rég elléptünk attól, hogy az ember le tudja követni azokat az információkat, pláne összefüggéseket tudjon felfedezni köztük, amire a számítógépek napról napra egyre gyorsabban képesek.

A neves technológiai cégek figyelme a deep learning felé fordul.  A Facebook új munkatársa a New York University professzora, Yann LeCunn, aki a mesterséges-intelligencia labort fogja vezetni a Facebooknál.

Napjaink talán legnagyobb, legbefolyásosabb és leggyorsabban fejlődő cége a Google. És ez a cég nem másra költ el több mint 500 millió dollárt, hogy megvegye a DeepMind nevű, mesterséges intelligenciával foglakozó céget.

2012 óta a Google munkatársa Raymond Kurzweil futurista, aki az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés úttörője. Több könyve jelent meg mesterséges intelligencia, transzhumanizmus, technológiai szingularitás témakörében.

1968-ban, 20 évesen adta el első vállalkozását, ami középiskolásoknak ajánlott felsőoktatási intézményt egy 200 kérdésből álló kérdőív alapján. Kilenc vállalkozást alapított a karakterfelismerés, a zene szintézis, beszédfelismerés, olvasás technológia, virtuális valóság, üzleti befektetés, gyógyszer szimuláció, és kibernetikus művészet területeken.

2005-ben Bill Gates őt nevezte a mesterséges intelligencia jövőjét legjobban megjósoló személynek.

2001-ben megjelent A gyorsuló eredmények törvénye c. esszéjében a következőt írja:

A technológia történelmének elemzése rámutat arra, hogy a technológiai változás exponenciális szemben a jelenlegi „intuitív-lineáris” nézetekkel. Ezért a 21. században nem 100 évnyi, hanem – a jelenlegi ütemmel – 20.000 évnyi fejlődést fogunk megtapasztalni. A fejlődés haszna, eredményei is, mint a chipsebesség és költséghatékonyság szintén exponenciálisan fognak növekedni. Még az exponenciális növekedés is exponenciálisan fog növekedni. Pár évtizeden belül a gépi intelligencia meg fogja haladni az emberi intelligenciát, és ez a Szingularitáshoz fog vezetni: olyan gyors és alapvető technológiai változásokhoz, amely szakadást fog létrehozni az emberi történelemben. Az esemény következményei olyan, jelenleg elképzelhetetlen jelenségek lesznek, mint a biológiai – nem-biológiai intelligencia keveredése, halhatatlan, szoftver alapú emberek, végül pedig egy hihetetlenül magas szintű intelligencia, amely fénysebességgel terjed az univerzumban.

A másik dolog, amire rengeteg pénzt költött a Google a robottechnológia volt. Andy Rubin, aki az Android-projekt vezetője volt kijelentette, hogy mostantól robotokkal akar dolgozni.

A Google 2013-ban megvett 8 robotikával, szenzorokkal, automatizálással foglalkozó céget.

És most, hogy kicsit megnyugtassák a több ezer felhasználót bejelentették, hogy etikai bizottságot alapítanak és nem akarják rossz célokra használni a DeepMind technológiát.

Forrás: Index.hu, Wikipédia

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner