Feltekerhető és átlátszó OLED

lg_atlatszo_oled_budapest_portal

Az LG Display megmutatta a 18"-es hajlítható prototípust. 60"-ig nincs megállás.

A koreai vállalat mérnökei régóta ígérgetik a hajlítható és az átlátszó OLED kijelzőket, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érdeklődést fenntartsák. Először 2012-ben kezdték el pedzegetni a hagyományostól eltérő OLED panelek ötletét, majd később valóban bemutatták az első, enyhén hajlítható, kis képátlójú darabokat, amelyek aztán már kész termékekben is helyet kaptak – például az LG G-Flex okostelefonban. Mindezek fényében egyértelműen kijelenthető, hogy a vállalatnál nem beszélnek a levegőbe.

Az is várható volt, hogy a fejlesztés nem áll majd le a telefonba szánt daraboknál, hanem a nagyobb képátlójú, komolyabb mértékben hajlítható paneleken fognak munkálkodni a mérnökök. Erre tulajdonképpen nem is kellett sokáig várni, hiszen az idei év elején bejelentették, hogy előrehaladott fejlesztési fázisban van egy meglehetősen hajlékony, immáron 17"-es prototípus, de persze bővebb információkat, pláne technikai paramétereket nem árultak el.

Most úgy tűnik, ennek is eljött az ideje, mi több, fotókon is megmutatták a fejlesztés alatt álló terméket. Az LG közleménye szerint valójában egy 18" képátlójú, 1200×810 pixel felbontású OLED prototípus panelen dolgoznak, amely egy újfajta poliamid filmnek köszönhetően eléggé hajlékony ahhoz, hogy egy nagyjából három centiméter átmérőjű tekercsbe lehessen göngyölíteni.

Emellett bemutatták azt is, hogy hányadán állnak az átlátszó OLED panellel, aminek áteresztőképessége (átlátszósága) a jelenleg alkalmazott átlátszó TFT technológiánál háromszor nagyobb, így a rajta látható kép sokkal jobb minőségű.

A jövőre vonatkozóan egyelőre In-Byung Kang, az LG Display kutatás-fejlesztés vezetője annyit árult el, hogy biztos abban, 2017-re elkészülnek a 60"-es hajlítható és egyben átlátszó OLED panellel.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner