AZ ÖZÖNVÍZ UTÁN – KÉTÉLTŰ VÁROSOK

Az Ember különböző tevékenységei miatt a Föld légköre felmelegszik és az óceán szintje emelkedik. Arkhimedész  elvei szerint szemben előítéleteinkkel az olvadó sarki jég miatt nem emelkedik meg a vízszint, hiszen egy jégkocka olvadása miatt sem emelkedik a pohárban a víz.  Van azonban két hatalmas jég tározó , amelyek nem a vizekben úsznak – így olvadásukkor a víz, átkerülve az óceánokba növelni fogja a azok szintjét. Ezek nem mások, mint Antarktisz és Grönland jégsapkái, és a kontinentális gleccserek.  Az óceánok vízszint emelkedésének másik oka, melynek azonban semmi köze a jég olvadásához a víznek a hőmérséklet hatására történő dilatációja.

Kevésbé riasztó előrejelzések szerint az óceánok szintje 20cm-ről -90 cm-ig emelkedik a 21. században. Nemzetközi tudományos körök szerint 1° C-os emelkedés 1 méteres vízszint emelkedéshez vezet. Ez a növekedés föld veszteség kialakulásához vezet Uruguayban, Egyiptomban Hollandiában, Bangladesben.

 

Már az első méter sem túl vicces, több mint 50 millió embert érint a fejlődő országokban , a helyzet még rosszabb a második méternél –  a lakott területek elárasztják az árvizek, a termékeny mezőket elpusztítja a  beömlő sós víz – 250 millióra lehet majd tenni az éghajlati menekültek  számát.

Ehhez képest meglepő látni, hogy a fejlett országok lakossága továbbra is rohan a tengerparton építkezni újabb és újabb épületeket, házakat, nyaralókat – kitéve a bizonyosan bekövetkező áradásnak.

Ugyanakkor vannak olyanok, akik a jövő városait tervezik már most. Ilyen Vincent Callebaut építész, aki, komolyan véve a nagy áradásokról szóló baljós előrejelzéseket kétéltű várost tervezett.

 

LILYPAD AZ ÖNELLÁTÓ KÉTÉLTŰ VÁROS PROTOTÍPUSA – Vincent Callebaut építész tervei alapján

 

 

Valójában, szembenézve a globális ökológiai válsággal, a lebegő Ecopolis célja, hogy menedéket adjon  a jövőben várható éghajlati menekültek számára. Lilypadat az ökológiai rugalmasság új biotechnológiai prototípusának tekintik  – „nomádia” és városi ökológia a tengeren, Lilypad az óceánok vízvonalán utazik, az Egyenlítőtől a sarkokig követve tengeri  áramlatokat – a Golf melegével felfelé a Labrador hidegével lefelé tartva.

Ez egy 50.000 fő lakosság befogadására képes igazi kétéltű – félig vízi, félig szárazföldi – város, saját flórával és faunával az Ember és a Természet harmonikus együttélését hozza majd létre. 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner