A tecnnika vívmányai

Íme néhány példa, hogy mostanában milyen érdekes találmányok és újító ötletek jelentek meg a környezettudatosság jegyében.

Ébresztőóra, melyre öröm felkelni
Tapasztalhattunk, hogy milyen nehéz olyan ébresztőhangot találni, melyre nem csak fel tudunk ébredni reggelente, de még kellemes is rá felkelni. Az átlagos ébresztőórák megugrasztó riasztása vagy esetleg a telefonból szóló tücsökciripelés helyett ajánlanánk egy ügyes kis ébresztő mechanizmust, Vera Wiedermann jóvoltából. Ez az „óra” nem igényel áramot, csak némi vizet, így energiatakarékos is. Hogyha pedig a víz az egyik edényből a másikba csöpögött, akkor a súly leereszkedik, és egy kellemes csengő hang jelzi az ébresztőt.

Az egyszerű technológia tisztelete
A mai rohanó világban, ahol a technológia oly mértékben fejlődik, hogy alig tudunk vele lépést tartani, azért néha-néha nem árt megbecsülni az egyszerű de nagyszerű dolgokat is. David Maddalena nemrég megjelent könyve „Egy esszégyűjtemény, mely a gyönyörű, old-school és alacsony technológiás helyeket és tárgyakat dokumentálja, melyek még itt-ott léteznek a Szilikonvölgy (és civilizációnk más csúcstechnológiás központjai) körül.” Természetesen itt nem technológia-ellenességről van szó, csupán azoknak a dolgoknak az összegyűjtéséről, melyek réges-régóta jelen vannak világunkban, és még mindig megállják a helyüket a sok újítás mellett.
Hardverek természetes mágnesekből
A brit University of Leeds és a japán Tokyo University of Agriculture and Technology a közelmúltban kikísérletezett egy olyan baktériumot, amely vassal táplálkozik, és szervezetén belül mágneseket hoz létre. Ezeket a mikroszkopikus méretű mágneseket szupergyors merevlemezek létrehozására használnák fel, melyek által esetleg kisebb számítógépeket is tervezhetnek még némi finomítás után. A kisebb gépek pedig kevesebb energiafogyasztást és kevesebb elektronikai hulladékot eredményeznek.

Solar Stella hangerősítő
Korábban már beszámoltunk John Wilson ötletes erősítőjéről, mely egy szivaros dobozból, illetve néhány alkatrészből készült, és ráadásul napenergiával működik. A Solar Stella újrahasznosított anyagokból áll, remekül szól, és Wilson útmutatójával akár otthon is összerakható!

Napelemes iPad tokok
A technika fejlődésével igyekszünk arra is törekedni, hogy mindennapjainkban környezetkímélő módon és takarékosan jussunk energiához, akár akkor is, mikor elektromos eszközeinket szeretnénk feltölteni. Örömmel látjuk, hogy jobbnál jobb kiegészítők jelennek meg a piacon, melyek ezt hivatottak segíteni. Ilyen például a Wireless NRG cég KudoCase nevű iPad tokja, mely biológiailag lebomló anyagokból készült és napelemekkel felszerelt, vagy például a Logitech új iPad tartója amely szintén napenergiával működik, és kényelmes támaszt biztosít a táblaszámítógépek használatához.

Folytatjuk…

 

Forrás:alternativenergia.hu

 

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner