10+1 gyakorlat, ami kihúzhat az őszi rossz hangulatból

park_osszel_ujlipocia

Tegyünk jó hangulatunkért az ősszel is!

 

Elérkezett az ősz, rövidülnek a napok, ilyenkor a szürke időjárás hatással van hangulatunkra is. Kevesen tudják, hogy akár fel is vértezhetjük magunkat jóelőre, hogy elégedettebb, boldogabb napjaink legyenek még télen is. Ráadásul, ha ez szokásunkká válik, az egész életünk is megváltozhat, ami kellemes meglepetés lesz nemcsak nekünk, hanem környezetünk számára is.

A Berkeley Egyetem professzorai a boldog életet tanulmányozták, és arra jöttek rá, hogy nem a nehéz körülmények okozzák a borús hangulatot, hanem a gondolataink felelősek azért, hogy milyennek érzékeljük a világunkat.

Figyeljük meg, hogy ha minden ellenünk dolgozik, milyen negatív gondolatokat forgattunk újra és újra megállás nélkül. Ha elég nyitottak vagyunk megtaláljuk milyen múltbeli dolgokon rágódtunk, vagy milyen jövőképtől szorongtunk. Amint ezt megtaláltuk, ne késlekedjünk: használjunk olyan gyakorlatokat, amelyek a jelenbe hoznak.

 

1, Csináljunk „MINDFULNESS” gyakorlatokat, azaz teljes figyelmünket szenteljük annak, hogy mi az amit érzékelünk: azaz látunk, hallunk, milyen illatot és ízt érzünk, hogyan érezzük a ruhát a testünkön, vagy hogyan érünk vele a tárgyakhoz: a székhez, vagy az ágyhoz, vagy amit megfogunk. Fontos, hogy ezt mind ítélkezésmentesen.

2,  „Hála füzetet” kezdjünk írni, amelybe felírjuk azokat a dolgokat, amelyekért hálásak vagyunk.

3, Zenét vagy filmeket nézzünk, amelyek jó kedvre derítenek. Felejtsük el a manapság olyan divatos, de szívet marcangoló, lehangoló, depresszív vagy disszonánsan hangzó, dallam nélküli zenéket. Megéri! Ha pedig vicces filmeket nézünk, eresszük el magunkat és merjünk hangosan nevetni.

4, Pozitív élmények: gyűjtsünk minnél több pozitív élményt, és idézzük fel őket időről-időre. Ezek szeretettel töltenek fel, és könnyedebbek leszünk. A nehezebb időszakokban segítségért nyúlhatunk hozzájuk.

5, Találkozzunk, beszélgessünk egy barátunkkal: amikor már nagyon összetorlódott minden, jót fog tenni, ha kiszakadunk egy kicsit a sűrű gondolatainkból.

6, Jó minőségű tiszta víz: a testünk 80%-a víz, és a legkevesebb, amit tehetünk testünkért, hogy elegendő, és kiváló minőségű vízett fogyasztunk. „Ép testben, ép lélek!”

7, Öleljünk meg valakit! – az emberek bár a legtöbben tagadni próbálják: társas lények. Az mindenkit megnyugtat és eltölt szeretettel, ha kapcsolatba kerül egy másik emberrel.

8, Mozogjunk! Tegyünk rá komoly szándékot, még akkor is fogunk mozogni, ha éppen akkor nincsen kedvünk. A mozgás köztudottan jó hatással van a testre, a lélekre és az elmére. Találjuk meg a nekünk leginkább megfeleő mozgásformát, lehet az futás, úszás, biciglizés, tánc, jóga, valamilyen erősítés, callanetics, az elhivatottabaknak valamilyen harcművészet, stb. Ha napközben csak annyit is teszünk, hogy lift helyett lépcsőzünk, vagy arra a néhány megállóra nem szállunk fel a buszra, metróra, hanem gyalog megyünk, már azzal is előrébb vagyunk.

9, Beszéljünk róla: mondjuk el környezetünknek: párunknak, családunknak, barátainnak, hogy szeretjük őket, vagy valamiért felnézünk rájuk!

10, Jótékonykodjunk! Sokan tudjuk már, hogy mi emberek, nem vagyunk szeparáltak egymástól. Amikor egy másik emberért teszünk valamit, a mi egészségünk, jólétünk és boldogságérzetünk is növekedik, amely az empátiának is köszönhető.

+1, Mosolyogjunk! (Keep smile!:-) A testünk és a belsőnk oda-vissza hatással van egymásra. Nézzünk a tükörbe és közben mosolyogjunk magunkra, majd ezt próbáljuk tartani egész nap. Meglepően kellemes lesz az élmény, ráadásul ez is ragadós: egyre több ember fog mosolyogni a környezetünkben.

Ha valamit érdemes, akkor az: tenni saját boldogságunkért. Hosszú távon megéri, ezért tegyünk minden nap erőfeszítéseket, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Bár első hallásra nem úgy tűnik: mi adjuk meg magunknak az engedélyt, hogy megéljük azt.

Forrás: laskainelli.blog.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner