Usain Bolt legyőzhetetlen

usainbolt_budapestportal

Usain Bolt megint megverte Justin Gatlint, kétszáz méteren is megvédte címét, összesen tizedik világbajnoki aranyát szerezte. Korábban egyetlen atlétának sem sikerült ez.
Semmi sem mutatott arra, hogy Usain Bolt képes lehet százon legyőzni a két szezon óta egyeduralkodó Justin Gatlint, de a vb-döntőben a jamaicai ismét bizonyította, hogy mentálisan is nagyon erős. Koncentrált futással egyetlen századmásodperccel megelőzte amerikai ellenfelét.

Gatlin kétszázon is nagy formában versenyzett idén, 19.57-tel új egyéni csúcsot ért el. Minden idők ötödik leggyorsabb kétszázasa lett ezzel. Ezzel egészen vasárnapig topfavoritnak is számított. Bolt formája és százas győzelme azonban felülírt mindent. Gatlin elbizonytalanodhatott, még akkor is, ha a selejtezőben és az elődöntőben is jobb futást csinált, mint Bolt.
A kétszázas döntő ezzel mentális küzdelemmé is vált. Bolt felszabadult a nyomás alól, míg Gatlinnek már csak veszítenivalója volt.
A pszichológiai állapot mellett azonban sokkal fontosabb a fizikai, maga Bolt is kétségeket fogalmazott meg, fáradtnak érezte magát a száz után. „Hullámvasút volt ez a szezon, tudom, hogy a kétszáz méter még keményebb lesz, nem vagyok olyan fitt, mint amilyen akartam lenni. Remélhetőleg a technikám jó lesz" – mondta az előfutamok előtt.
A jamaicai sérülése miatt nem tudott eleget edzeni, kétszázas versenye pedig csak egy volt a vb előtt, a selejtezőben és az elődöntőben pedig nem volt szüksége arra, hogy az egyenest tiszta erőből végigfussa. Nem lehetett tudni, hogy erre lesz-e elég ereje.
Gatlin már az első két futásában is majd szétpattant az erőtől, már a táv elején megnyerte a futamait. „Az edzőm azt mondta, hogy már a rajttól domináljak, dolgozzak a kanyarban, és ha onnan kijövök, támadjak, tartsam a tempót az egyenesben és maradjak laza" – mondta Gatlin, és ezt be is tartotta az előfutamokban.

A döntőben azonban ez kevés volt, Bolt is nagyon jól megfutotta a kanyart a hatos pályán, Gatlin a négyesről láthatta, hogy már előtte van a jamaicai. Az egyenesben még tudta tartani vele a tempót, de az utolsó ötvenet Bolt bírta jobban, akkora előnye volt, hogy már ünnepelve, lelassítva futhatott be, ideje így is 19.55 lett. A világ idei legjobb eredménye.
Gatlin 19.74-et futott, a harmadik a dél-afrikai Anaso Jobodwana lett 19.87-tel, célfotóval verte a panamai Alonso Edwardot.
Bolt 2009 óta tizedik vb-aranyérmét szerezte meg, kétszázon 2008 óta őrzi veretlenségét.

Forrás: index

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner