Állásinterjú 45 év felett

allasinterju

A kormány kitűzött maga elé egy célt, miszerint a közép- és időskorúak foglalkoztatottságának mértékét 5%-kal fogja növelni 2020-ig. Az álláskeresők tapasztalatai azonban nem ezt mutatják, nagy részüket ugyanis hátrányos megkülönböztetés éri az állásinterjúkon.

Az ENSZ illetékes szervezete, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tíz évvel ezelőtt október 7-ét jelölte ki a Tisztessége Munka Világnapjának. A világnappal a nők és férfiak közötti bérkülönbségekre, a munkahelyi megbecsülés fontosságára és a régiók közötti egyenlőtlenségek enyhítésére szeretnék felhívni mindenki figyelmét. Az elmúlt években a világnap alkalmából megrendezésre kerülő konferencián a munka és magánélet egyensúlya, a fiatalok munkához jutása, az idősebb korú munkavállalókkal szembeni hátrányos megkülönböztetés, illetve a középkorúak munkában maradási és újra elhelyezkedési kihívásai is terítékre kerültek.

Több aktív álláskereső is van ma Magyarországon a 45 év felettiek közül, akik közel 50%-a már 25-nél is több helyen próbálkozott, volt, aki 50 helyre adta be az önéletrajzát, az eredmény mégis sikertelen. A Restart-Up közösségi program által készített felmérés alapján tíz megkérdezettből legalább négy olyan álláskereső van, aki több mint egy éve nem kap végzettségének, felkészültségének megfelelő munkát, pedig több interjún is voltak.

Pethő Anikó, a Restart-Up alapító tagja arról beszélt, hogy több olyan vállalat is van, ahol az emberhiány gátat szab a növekedésnek, és több olyan képzett emberről tud, aki életkora miatt nem kap munkát. A Restart-Up célja, hogy segítsen felkészülni az interjúkra, megismertesse az újonnan meghirdetett állásokat, fejlessze a nyelvtudást és a készségeket, és leküzdje a koros jelentkezőket

A középkorúak elhelyezkedési problémáit egy másik kutatásban is vizsgálták, 136 HR-vezető végzett kérdőíves megkeresést. Arról folytattak kutatást, hogy a nyugdíjhoz közeli, 40-50 éves jelentkezőket hajlamosak-e kritikusan kezelni a cégek interjúztatói. A válaszadók 40%-a úgy véli, hogy a cégüknél ez a probléma előfordul, viszont több mint 90% nyilatkozott úgy, hogy örülne egy olyan kezdeményezésnek, ami segít leküzdeni az idősebbek álláskeresési nehézségeit.

A HR-esek különböző válaszokat adnak a 45 év felettieket érő diszkriminációra. Jellemző érv a generációs különbségek, a vállalat vezetésének elvárásai, a digitális lemaradás, a rugalmatlanság. Ám elismerik, hogy az idősebb emberek sokkal lojálisabbak, értékesebb szakmai tapasztalattal rendelkeznek és megbízhatóak. Arra nem derült fény, hogy valóban a teherbírásra, vagy családi okokra vezethető-e vissza az életkori diszkrimináció. Pethő Anikó azt mondja, a pályakezdők versenytársainak tekinthető ez a korosztály, hiszen az egészségükre odafigyelnek, gyermekik már egyre önállóbbak, az új ismeretekre nyitottak, ezért nem szabadna lemondani róluk.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner