Bedönthetik-e a diákhitelek az amerikai gazdaságot?

diakhitel_budapestportal

A Moody’s adatai szerint az Egyesült Államokban a diákhitel-állomány meghaladja az 1300 milliárd dollárt, és ez a szám a jövőben növekedni fog. Az amerikai háztartásokat a jelzáloghitelek után legjobban a diákhitelek terhelik meg: 7 millió adós nem tud törleszteni, több millió a késedelmesen fizetők száma.

Az amerikai filmekből már az átlagemberek előtt sem titok, hogy igen költséges az USA-ban a felsőfokú oktatás: a magánegyetemeken átlagban évi 32 405 dollárt kell fizetni, de az állami intézményeknél sem sokkal jobb a helyzet – szövetségi államtól függően 9410 és 23 893 dollár között mozog az éves tandíj.

Csak szűk réteg engedheti meg magának, hogy ezt „zsebből” finanszírozza. A többség diákhitelhez nyúl. A diákhitelek adósainak jelenleg évi 160 milliárd dollárt kellene törleszteni, az eladósodás folyamatosan  – fenyegetően – növekszik. 
Ha a jövedelmeket nézzük, akkor a diplomásoké csak 3 százalékkal emelkedett az utóbbi hét évben, viszont az adósságterhek – a Moody’s értékelése szerint – 53 százalékkal, ugrásszerűen nőtt.  Az adósság csapdát azok ússzák meg, akik jól fizetett állást találnak. Ráadásul a hitelpiacon sok a kétes hírű „ hitelcápa” is.

Mivel 2014 óta az adósság-rendezés nagyobb része nem a fiatalokat, hanem a középgenerációt – harmincas, negyvenes korosztály – érinti, nemzetgazdasági problémává válik lassan a feszült diákhitel-piaci helyzet- mondja Charles O'Shea, a Moody's elemzője.  Az ő költségeik, vásárlásaik nagy mértékben befolyásolják a személyi fogyasztást, a törlesztés terhei miatt viszont csökken az elkölthető pénz. Mivel a gazdasági növekedés fő motorja a személyi fogyasztás, a bruttó hazai termék több, mint kétharmadát adja – kétségtelenül negatív következményekkel kell számolni.
forrás:MTI

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner