Használat vs. tulajdon – Új fogyasztói trend

autoberles-budapest-portal

Egy újabb trend van kialakulóban nyugaton, aminek itthon még csak a csíráit láthatjuk, így a legjobb lehetőség arra, hogy egy jó üzletet csinálj belőle. A hagyományos fogyasztói társadalom központi eleme a birtoklás, ezzel megy szembe az új trend, ami a hozzáférhetőséget, a használat lehetőségét helyezi előtérbe.

Van otthon fúród?

Mikor használtad utoljára?

Rengeteg olyan tárgy van a környezetünkben, amit csak alkalmanként, sokszor kifejezetten ritkán használunk, de mégis megvesszük azért, mert néha azért szükség van rá. Ha megvásárlás helyett a hozzáférhetőséget biztosítjuk, akkor nem csak a saját ráfordításainkat csökkenthetjük, hanem társadalmi méretekben is hatékonyabbá válnak ezek a folyamatok.

A képlet egyik oldalán azok állnak, akik számára nem az fontos, hogy birtokolják a legjobb, legszebb, legerősebb gépet, autót, nyaralót, hanem az, hogy ha szükségük van rá, akkor használhassák. A másik oldalon pedig olyan emberek, akik szívesen megosztják másokkal azt, amire éppen nincsen szükségük, különösen ha kapnak is cserébe valamit. Így akkor is hasznát veszik az eszköznek, amikor saját maguk nem használják.

A hagyományos kölcsönző cégek helyett hatékonyabb összekötni azokat az embereket, akik a két oldalon állhatnak, megteremteni a lehetőséget, hogy megtalálják egymást.

Úgy gondolod, hogy sok ember bérelne labdafújó szelepet, sok másik embernek pedig ott porosodik a fiókjában? Ahelyett, hogy vennél egy párat belőle és indítanál egy labdafújó szelep kölcsönző céget, inkább csinálj egy platformot, amivel összekötöd a két oldalt, és ehhez kapcsolj egy üzleti modellt.

Szándékosan üzleti modellt írtam, és nem részesedést a bérleti díjból, mert nem mindig a legkézenfekvőbb megoldás a legjobb. Könnyen elképzelhető például, hogy nagyobb hasznot tudsz termelni egy olyan platformmal, ami ingyenesen köti össze a két oldalt, így könnyebben elterjed. Mellette pedig például hirdetések vagy kapcsolt termékek értékesítése hozza a bevételt.

Ne felejtsd el átgondolni a nehézségeket sem! A modell elterjedésének legnagyobb gátja a bizalom és biztonság kérdése lehet. Biztosítani kell azt, hogy a kölcsönadott tárgy visszakerül a tulajdonosához, a bérlő biztosan kifizeti a bérleti díjat, és egy esetleges kár is rendezve lesz. Egy hatékony platform megtalálja a bérlőt és a bérbeadót, összeköti őket és egy biztonságos keretet ad az egész folyamathoz

 

Forrás: vallalkozas-uzlet.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner