Adójóváírással támogatnák az öngondoskodást

nyugdíjpénztárak_öngondoskodas_budapest-portal

 

Az öngondoskodási támogatás megváltoztatását tervezi az állam a munkavállalóval és a munkáltatóval közös felelősségvállalással.

A 2017-es évben nagy adózási változások érintik azokat, akik béren kívüli juttatásokat kapnak. Az önkéntes pénztártagokat a jövőben is támogatják majd munkáltatóit. Erre a hozzájárulásra az adó 43,66 %-ra emelkedett. Így a korábbi bérekhez mért előny lecsökkent.

 

Máshol megy együtt

Hasonló több pillérre építő nyugdíjrendszer számos fejlett gazdaságban működik.

 

Ilyen rendszert találhatunk például:

– Hollandiában, ahol kötelező, és kollektív szerződésekben kiterjed a munkavállalók 95 százalékára

– Svédországban a vállalatok vagy saját nyugdíjalapot üzemeltetnek, vagy külön szerződnek egy biztosítóval

– az Egyesült Királyságban 3 féle úgynevezett határozott célú rendszer működik

– Dániában kötelező  magánnyugdíjpénztár, a munkáltatók és a munkavállalók által finanszírozott rendszer

– Kanadában teljes mértékben önkéntes

 

Magyarországon számítások szerint jelentős összeggel, várhatóan 10-11 milliárd forinttal fog visszaesni az adóváltozás következtében az összbefizetés. A munkáltatói befizetések csökkenése akár  25-50 százalék is lehet. A munkáltatói támogatások lecsökkenése miatt ki fognak szorulni munkavállalók az önkéntes pénztári rendszerből. Ami a nyugdíjában 30 év múlva több mintegy 19 százalékos csökkenést okozhat.

 

Adójóváírással segítenének

Ennek ellenére cél még a munkáltatói hozzájárulással kapcsolatos motiváció fennmaradása, a munkavállalói tudatosság erősödése az öngondoskodás területén. A javaslat szerint 100 forint munkáltatói befizetés után a jelenleg 43,66 forintos adóteherből az állam 15 forintot adójóváírásként visszaadna a munkavállaló pénztári számlájára, amennyiben a munkavállaló is megtakarít, azaz vállalja 50 forint pénztári tagdíj befizetését a 100 forint munkáltatói hozzájárulás mellé. Ennek éves felső határa a minimálbérhez lenne kötve.

 

Forrás: piacesprofit.hu

 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner