Gondolatok a befektetésekről

befektetesek

Hogyan mérem egy részvény értékét? Egyszerűen úgy, hogy meg kell nézni a P/E rátát (egy vállalat papírjaiért mennyi profitot kell fizetni. Arra is kell figyelni, hogy ne csak egy évet nézzünk, hisz a vállalatok eredményei ingadoznak a gazdasági ciklusoknak megfelelően. Pl. 2000-ben az európai részvénypiacon rekordértékek voltak megfigyelhetőek, de a reálhozam 10 éven keresztül már nem ugyanaz az érték.

Mit tegyünk?
Megnézve saját portfóliónkat kockáztassunk vagy legyünk óvatosak? A kötvényeket szeressük, a rövid vagy a hosszú állampapírokat? Rövidtávon magas kamatért kockáztassunk vagy hosszútávon biztosnak tűnő alacsony kamatot válasszuk – ott az inflációval is számolni kell.
Aki a reál-jólét mellett dönt hosszú távon, annak a megoldás lehet a német tízéves inflációvédett kötvény, az biztos reálhozamot fizet, évi mínusz egy százalékot.

Mi legyen a részvényekkel?
Felmerül a kérdés a részvényekkel kapcsolatban, miközben a világban figyeljük, mi történik.
Az európai részvénypiac értékeltsége lecsökkent a hosszú távú átlagárra.

Pár évvel előre!
Próbáljunk meg előre gondolkodni mondjuk 15 évre. Hogyan lesz, amikor esetleg már nyugdíjasok leszünk.

Hogyan gondolkodhatnak a nyugat-európai megtakarítók. A fenti ábrán láthatjuk, hogy mostanság kevesebb részvényt tartanak, mint 15-16 éve, kb annyival kevesebbet, amennyivel lecsökkent az arányuk a rossz árfolyam-teljesítmény miatt. Lehet, hogy ha hosszú távon nézzük, akkor sokkal vonzóbbak lettek, de a kötvények által ígért hozam túl alacsony szintre süllyedt.

Az idő segít?
Az európai megtakarítókat vajon befolyásolja-e a lehetséges befektetések várható reálhozama. Talán nem, hisz ha az elmúlt tíz évet nézzük, úgy tűnik, sokkal jobb volt kötvényt tartani, mint részvényt.
Megfigyelhető jelenség, hogy a befektetők inkább azt választják, amit jól ismernek (pszichológiailag kevésbé tartják kockázatosnak).

Nem könnyű dönteni, több szempontot kell figyelembe venni. Például a fejlődő országok gazdasági problémáit. Az európai megtakarítóknak mintha mindig növelniük kellene a részvényarányukat az elkövetkező néhány évben, ha hosszú távon akarnak reálhozamot elérni. Ha ezt nem teszik meg a vásárlások a vállalatokra maradnak.
Most a magyarok mintha jobb helyzetben lennének, mint a nyugat európaiak, a prémium állampapíroknak köszönhetően kockázat vállalása nélkül is elérhetnek reálhozamot a következő években.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner