Idén Budapesten lesz a World Music Expó!

Tritha Electric_womax_budapest-portal

Bár már kifejezetten hűvösre fordult az idő, a november felé közeledve még mindig fesztiválozhatunk, 2015-ben ugyanis Magyarország rendezi meg a világ legnagyobb világzenei rendezvényét. A Womex azonban nemcsak zenei esemény, hanem vásár, konferencia és zenés dokumentumfilmek fesztiválja is egyben. A fellépők között találunk avantgárd konyha-folkot játszó lánytriót, afrofuturista kanadait, pszichedelikus punk-rocker énekesnőt és színpadra termett Benetton-reklámot is.

"Nagy dolog nekünk, budapestieknek, de nagy dolog a régiónak is, hogy idén nálunk tartják Womexet" – büszkélkedtek a szervezők nemrég, a World Music Expót ugyanis több mint húszéves története során első alkalommal rendezik meg kelet-, illetve közép-európai városban. De nagy dolog a Womex az államnak is, hiszen több mint egymillió eurót tettek bele a világzenei dzsemboriba.

Az előzetes számítások alapján a Womex ideje alatt napi több mint háromezer, nagyrészt külföldi látogató érkezik a fővárosba, akik az expó öt napja során – a taxi- és egyéb költségekkel együtt – mintegy 900 millió forintot fognak elkölteni Budapesten. "Házhoz jön a világ, és végre meg tudjuk mutatni magunkat" – mondta a szervezők nevében Weyer Balázs, aki korábban arról is beszélt, hogy szeretnék ha Budapest, a Womex révén, régiós központtá válhatna a világzenei iparban. A nagyszabású rendezvény apropóján összeszedtük a világzenei expó legizgalmasabb fellépőit.

Tritha Electric (India / Franciaország)
A Marie Claire 2012-ben India egyik legbefolyásosabb, legmeghatározóbb fiatal nőjévé választotta Tritha Sinhát, a zenekar énekesnőjét, aki Calcuttában nőtt fel, de élt például Delhiben is. Dalaiban a családon belüli erőszak, valamint a nők elnyomása és szexuális kizsákmányolása ellen lép fel, zenéjében pedig a a klasszikus indiai zene és a pszichedelikus punk-rock is megfér egymás mellett – bármit is jelentsen ez. Legutóbbi albumának címe (PaGli) egyébként őrült nőt jelent bengáli nyelven.

A teljes programfüzetért kattintson a Hangvető oldalára. Magyarországot egyébként a Cimbalomduó, a Buda Folk Band és a Bazaar Kings képviseli majd az eseményen.

Fotó: Pierre Suu / Europress / Getty
Forrás: index.hu
 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner