Lakáskeresési trendek

ingatlankereslet_ujlipocia

 

Úgy tűnik az elmúlt évben a nagyobb fővárosi ingatlanokat kerestük, ami látványos a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonoknál, de a 130 négyzetméter fölötti ingatlanokra csaknem kétszer annyian kerestek rá 2017 őszén. A változás oka valószínűleg a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a kedvezőbb hitelek és még inkább a lakásfejlesztők intenzív kampányának köszönhető. Emellett indokolja még mindezt, hogy ezeket az ingatlanokat saját lakhatás kedvéért vásárolták meg. Azok, pedig akik befektetési szándékkal teszik mindezt, általában a jobb megtérülés miatt kisebb alapterületű lakásokat választanak.

lakáskeresés_ujlipocia

Sokan választják az új – sok esetben lakóparki – vagy az újszerű és felújított ingatlanokat. Az elmúlt időszakban a 35 millió alattiakra növekedett meg a kereslet. Ez a szám egy éve még a 12 millió forintos határ alatt mozgott többnyire, addig most ez a szám az ötödével megnövekedett. A válasz erre a CSOK és a kedvező hitelkörnyezet lehet, ami ösztönözte a vásárlókat, hogy merjenek nagyobban gondolkodni.

lakáskeresés_ujlipocia

A választott kerületek is ezt támasztják alá, mivel megfigyelhető egyfajta kifelé mozdulás a külsőbb kerületek felé, ahol több nagyobb alapterületű ingatlan található. Ezek inkább a III., a XV., a XX., a X., a XVII., a XVIII., a XXI., a XIX. és a XXIII. kerületekbe költözni. A legnagyobb mértékben változott a IV. kerületi lakások iránt, ami a duplájára nőtt idén 6% volt. Az összes lakáseladásból pedig a XIII. kerületre esett a legtöbb idén.

lakáskeresés_ujlipocia

Ezen kívül a külső kerületek népszerűségét köszönhetjük annak is, hogy itt jóval alacsonyabb áron lehet hozzájutni ingatlanhoz. Emellett a lakáspiaci árak növekedése is indokolja, hogy többen nézelődnek itt új lakóhelyt kutatva.

 

Forrás: ingatlanhirek.hu

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner