Befagyott vállak

befagyott_vall_kezelese_budapest-portal

Befagyott váll szindróma (Periarthritis humeroscapularis)

A probléma oka nem mindig kideríthető. Vezető tünete a vállízület fájdalmas mozgáskorlátozottsága. A fájdalom általában fokozatosan alakul ki, összefüggésben lehet kisebb-nagyobb traumával.  Előfordul  heveny formában is, hirtelen rossz mozdulatra. Kóros elváltozás érintheti az ízületet és a vele közvetlen kapcsolatban álló képleteket, a tokot, inakat, vagy szalagokat.

Első tünete a kar oldalra emelésének és befelé fogatásának fájdalma. Később a mozgások minden irányban fájdalmassá válnak és beszűkülnek.
A beteg mellkasához szorítja a karját, hogy kímélje az ízületet.

A betegség krónikus formájának két típusa van: az erősen mozgáskorlátozott, de fájdalmatlan váll, és a kevésbé mozgáskorlátozott, de fájdalmas váll. A második típusnál mozgás ugyan van az ízületben, de nyugalomban és főleg éjjel jelentkezik a fájdalom.

Kezelés: A hirtelen kialakult vállfájdalom esetében az orvos által előírt gyógyszeres kezelés mellett, fontos a váll mindennapi kimozgatása az esetleges összenövések elkerülése miatt. A heveny tünetek csökkenésével elkezdhetjük a fokozatosság elvét betartva az aktív tornát. Először tehermentesített helyzetben, majd izomerősítéssel.
Krónikus esetben egyszerre alkalmazzuk az aktív és passzív gyógytornát, fizikoterápiával kiegészítve.
Ha a konzervatív kezelésekre nem reagál, arthroscopos műtét során folyadékot juttatnak az ízületbe, mely feloldja az összenövéseket.

Wolf Gabriella

Gyógytornász

2040 Budaörs, Templom tér 17.

Telefonszám: +36(30)3285946

Web: http://gyogytornastudio.hu/

Email cím: wf.gabriella@gmail.com

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner