Hogyan üljünk helyesen?

helyes_testartas_budapest_portal

Oldalról nézve gerincünk kettős „S” alakot formáz. A nyaki és ágyéki szakaszon homorú, a háti és keresztcsonti szakaszon domború. Ez a szerkezet az axiális terheléssel szemben úgy működik, mint egy lengéscsillapító, csillapítja a gravitációból adód rezgéseket.
Másik fontos tényező a gerinc mobilitása szempontjából a csigolyák közötti porckorongok. Ha a gerinc görbületei eltérnek a fiziológiástól a porckorongokra ható terhelés megváltozik, ami a porckorong degenerációját okozza.  Ha a gerinc rossz helyzete huzamosabb ideig fenn áll az a porckorong sérvesedéséhez vezet.
Helyes testtartás üléskor:
Üléskor a lumbalis lordosis elsimul, a fej előrébb helyeződik a képernyő figyelése következtében.
A szék magassága akkor helyes, ha két talpunk a talajon van, a térd és a csípő 100-110 fokos szögben van. A terhelés próbáljuk a két ülőgumón egyenletesen elosztani, a derék harmónikus homorulatát, ez elősegíti a hát fiziológiás domborulatát. A nyak íve szintén homorú, ami üléskor a monitor figyelése miatt elegyenesedik, fejünk előrehelyeződik. Húzzuk hátra az állat. Figyeljünk hogy fejtetővel felfelé nyújtózzunk
Ne felejtsük el, hogy az ideális ülőfelületü szék előrefelé lejt. Ha az ülőfelület insatbil ( párna, vagy labda), az aktív izommunkát ingényel ülés közben.
Fontos az asztal magasságának beállítása! Olyan magasnak kell lenne, hogy az alkar kényelmesen alá legyen támasztva, felhúzott váll és görbe hát nélkül.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner